Роджър Уотърс се облече като нацист на концерта си в Берлин

от Нощни птици

Противоречивият рок фронтмен Роджър Уотърс отново предизвика полемика с държането си на сцената. По време на концерта си в Германия той се представи като нацистки офицер на Ес Ес и сравни починалата журналистка от Ал Джазира Абу Аклех с Ане Франк.

Сценичният му костюм включваше изображения на кръстосани чукове, напомнящи тези, базирани на измислена неонацистка организация, представена във филма „Pink Floyd: The Wall“ от 1982 г., предава New York Post.

Подстрекателското изпълнение, което се състоя миналата седмица в Берлин, започна със съобщение на екрана, което гласеше: „По въпрос от обществен интерес: съдът във Франкфурт постанови, че не съм антисемит. За да бъде ясно, осъждам безрезервно антисемитизма“, продължава съобщението, предава Jerusalem Post.

79-годишният Уотърс стана известен с противоречивите си изказвания, като по време на различни интервюта за пресата скандално сравни държавата Израел с нацистите заради отношението им към палестинците.

Коментарите на легендата на „Another Brick in the Wall“ предизвикаха възмущение, като много критици обвиниха рок звездата в антисемитизъм.

По време на последното си изпълнение членът на Залата на славата на рокендрола се разходи по сцената, облечен в нещо като униформа на Ес Ес. Над него се вееха червени знамена в стила на Третия райх, но със свастика, заменена със знаци с кръстосани чукове.

В един момент на екран с формата на разпятие са се появиха имената на починали личности – жертви на политически режими. Там се появява включително името на Джордж Флойд – чернокожият мъж, чиято смърт по време на побой от полицаи в Минесота предизвика глобални протести и доведе до създаването на организацията „Животът на чернокожите е важен“ (Black live matters).

Може би най-противоречиво беше включването на Ане Франк, еврейската тийнейджърка, убита по време на Холокоста, и Абу Аклех, журналистката от „Ал Джазира“, която беше смъртоносно простреляна миналата година, докато отразяваше нахлуването на Израелските сили за отбрана в палестински бежански лагер.

Израел излезе с изявление, че е възможно израелски военни да са изстреляли куршума, като това потвърди разследване на „Вашингтон Поуст“, „Ню Йорк Таймс“, Комисията за правата на човека и Държавният департамент на САЩ.

Така или иначе, членовете на еврейската общност намериха тази съпоставка, както и концерта като цяло, за силно проблематични.

„Добро утро на всички, освен на Роджър Уотърс, който прекара вечерта в Берлин (Да, Берлин), като оскверни паметта на Ане Франк и 6-те милиона евреи, убити по време на Холокоста“, избухна Министерството на външните работи на Израел в изявление в Twitter.

Центърът „Симон Визентал“ също осъди спектакъла в Twitter. Те се обърнаха към властите във Франкфурт и Берлин, за да ги упрекнат, че са предоставили на Роджър Уотърс място за концерта му без „никаква грижа за еврейската общност.“
Съоснователят на Pink Floyd Роджър Уотърс твърди, че украинското правителство го е набелязало заради противоречивите му възгледи по отношение на войната.Той твърди, че дори го е лключило в „списъка за убиване“.

Може да харесате още