Гафове и неловки моменти: „Оскар“-ите през 2024 (видео)

от Нощни птици

Всяка церемония „Оскар“ има своите гафове и неловки моменти и 96-ото издание на водещите награди в света на киното не беше изключение. Associated press предлага поглед към някои от тях:

Какво може да направи всички звезди на „Оскар“-ите равни? Отговорът е: „опашката за автомобили“. След края на шоуто номинирани като Лили Гладстон и предишни победители, сред които и Никълъс Кейдж, се присъединиха към останалата част от тълпата, за да чакат колите си. Някои от тях се сгушиха до отоплителните устройства, разположени по червения килим, и обсъдиха как е преминала вечерта.

Монологът на водещия Джими Кимъл в началото на вечерта беше обран и много смешен, в него той не пропусна да отбележи, че най-касовият филм за годината „Барби“ не е получил заслужения брой номинации, както и направи персонална шега с всеки номиниран.

Кучето Меси, което беше с папийонка, получи личен стол на наградите. „Въпреки че е куче, той може би направи най-доброто шоу на годината в „Анатомия на падането“ – каза водещият Джими Кимъл в откриващия си монолог.

Ема Стоун изглеждаше искрено изненадана, когато спечели наградата за най-добра актриса за главната си роля в „Клети създания“. Впоследствие стана ясно, че причината за това отчасти се дължи на дефектния цип на роклята ѝ, който се скъса по време на церемонията – тя го показа два пъти по време на развълнуваната си реч при приемането на наградата.

Междувременно поне един човек се спъна на червения килим. Инцидентът обаче беше далеч от драмата на падането на Дженифър Лорънс, с което актрисата влезе в историята през 2013 г.

Брадли Купър доведе майка си на „Оскар“-ите, а Райън Гослинг – сестра си. При носителите на „Оскар“ Били Aйлиш и брат ѝ Финиъс О’Конъл е трудно да се каже кой кого е довел. Колкото и изненадващо да изглежда за мнозина, звездите, както и обикновените хора, имат семейства.

Неоноворозови светлини осветяваха Райън Гослинг, докато изпълняваше I’m Just Ken в искрящо розов костюм. Може би уморена от изцяло розовия гардероб, който се изискваше от нейната главна героиня, звездата от Барби Марго Роби обърна гръб на този цвят и вместо това избра за събитието рокля на Versace в приглушени кафяви тонове. Въпреки че целият спектакъл беше напудрен като част от филма „Барби“ с клипове и звезди от него, Марго Роби (която е и продуцент на филма) не скри обидата си, че нито тя, нито Райън Гослинг, нито режисьорът на филма Грета Гървиг са номинирани.

Все пак розовият факел продължи да свети благодарение на Америка Ферера и Ариана Гранде, които бяха издокарани в този цвят.

Нито Хаяо Миядзаки, нито Уес Андерсън присъстваха, за да получат наградите си. Обичаните режисьори отбелязаха исторически победи – Миядзаки за най-добър анимационен филм за „Момчето и чаплата“, а Андерсън за късометражния „Невероятната история на Хенри Шугар“ по едноименното произведение на Роалд Дал, което му донесе първия „Оскар“.

Кийофуми Накаджима от Студио Гибли се извини зад кулисите, че Миядзаки и продуцентът Тошио Сузуки са пропуснали наградите. „Моля, простете им. Те са малко по-нагоре във възрастовата група“, пошегува се той.

На около километър от червения килим протестиращи затвориха част от холивудския булевард „Сънсет“, призовавайки за прекратяване на насилието в Ивицата Газа.
Междувременно някои от преминаващите знаменитости, сред които Марк Ръфало, Били Айлиш, Ава Дюверней и други, носеха червени копчета в подкрепа на прекратяването на огъня в Газа.

Екипът на „Годзила минус едно“ носеше фигурки на прочутото чудовище, както и обувки, вдъхновени от него. В същото време създателите на „Момчето и чаплата“ донесоха плюшени версии на героите.

Няколко късметлии, събрали се около червения килим, се възползваха от изненадата, предложена от американската композиторка на „Лит“ Лора Карпман, която им подхвърли яйца „Кадбъри“.

Може би най-запомняща се е шегата по време на самото шоу с голия Сена, който обявява наградата за най-добър костюм, вдъхновена от друго шоу за „Оскар“-и през 1974 г., когато гол фен се втурва зад водещия.

Може да харесате още