Очаквано: „Опенхаймер“ и „Клети създания“ триумфираха на „Оскар“-ите

от Нощни птици

Съвсем очаквано големите победители на тазгодишното издание на „Оскар“-ите станаха „Опенхаймер“ и „Клети създания“.

96-ата церемония по традиция се проведе в театър „Долби“ в Лос Анджелис. Водещ беше Джими Кимъл.

Драмата за бащата на атомната бомба на Кристофър Нолан бе удостоен със седем отличия, сред които за най-добър филм, предаде BBC.

В тази категория той се състезава с „Барби“, с който излезе и на екран по едно и също време, и двата проекта предизвикаха фурор в киносалоните, като бяха наречени „Барбенхаймер“. Другите заглавия за отличието са изключителната съдебна драма на Жюстин Трие „Анатомията на едно падане“, „Американска литература“, „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе, „Маестро“, Минали животи“, „Зона на интерес“, „Клети създания“ и The Holdovers.

„Опенхаймер“ получи златна статуетка и за Кристофър Нолан – като най-добър режисьор, Килиън Мърфи – за най-добър актьор, Робърт Дауни-младши – за поддържаща роля, също и за операторско майсторство, монтаж и оригинална музика.

Това е и първият филм на Нолан за най-добър филм. Режисьорът е получавал позитивни оценки за други негови продукции, като „Батман в началото“, „Черният рицар“, „Черният рицар: Възраждане“, „Престиж“, „Генезис“, „Мементо“, но не е бил отличаван за режисура.

Ема Стоун“ взе статуетката за главна женска роля за участието си във филма на Йоргос Лантимос „Клети създания“. Това е втора статуетка „Оскар“ за Ема Стоун, като първата е от участието ѝ в La La Land на Деймън Шазел. Там тя си партнира с Райън Гослинг, който също бе номиниран за „Оскар“ тази година за „Барби“, но бе победен от Робърт Дауни-младши в категорията. Стоун участва и в друг филм на Йоргос Лантимос – „Фаворитката“, където получава номинация за „Оскар“ за поддържаща роля.

„Клети създания“ взе още статуетка за костюми, дизайн на продукция, грим и прически.

Най-добра поддържаща женска роля получи Давайн Джой Рандолф за The Holdovers.

„Зона на интерес“ на Джоната Глейзър получи приза за най-добър международен проект, както и за звук, а „20 дни в Мариупол“ – наградата за най-добър документален филм.

Последният филм на Хаяо Миядзаки „Момчето и чаплата“ получи наградата за най-добра анимация.

За оригинален сценарий бе признат „Анатомията на едно падане“, а за адаптиран сценарий – „Американска литература“.

„Барби“ пък взе отличието за оригинална песен на Били Айлиш и брат ѝ Финиъс О’Конъл.

„Годзила минус едно“ взе приза за визуални ефекти.

Най-добър късометражен игрален филм стана The Wonderful Story of Henry Sugar, а най-добър късометражен документален филм – The Last Repair Shop.

За най-добра късометражна анимация бе призната War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko.

Може да харесате още