Георги Господинов получи италианската награда „Бокачо“

от Нощни птици

Писателят Георги Господинов получи италианската награда за литература на името на Джовани Бокачо. Събитието се случи на официална церемония в Черталдо. Носители на това отличие са Марио Варгас Льоса, Исмаил Кадаре, Мишел Уелбек и др.

„Всяко връщане към миналото е връщане на стари думи, но и на стари страхове“, каза Господинов по време на получаването на отличието.

Носителят на тазгодишната награда „Букър“ за романа „Времеубежище“ определи хората, които обещават минало и бъдеще като такива, на които не е добре обществото да се доверява.

По думите му всяка война е рязко връщане към миналото. „Путин започна тази война, за да си върне миналото. Неговата война е да се върне преди 1989-а, та да стигне чак до Втората световна война. Само че не може само една страна да бъде върната в миналото. Путин не може да върне само Русия в миналото. Путин иска да върне цяла Европа и това вече е общ проблем“, допълни той.

И точно както прави Бокачо в историите си, които са „убежища и придават смисъл на всичко иначе банално, което ни се случва“, пояснява още Господинов, така и литературата според него трябва да успокоява, дори когато разказва „страшни неща“.

Наградата „Джовани Бокачо“ е основана през 1982 г. и се връчва всяка година. Това е 42-рото издание на събитието. Друг носител на приза тази година, който се дава и за журналистика, стана Стефания Батистини.

ТУК можете да гледате гостуването на писателя в предаването „Нощни птици“ преди няколко години.

Може да харесате още