„Послания“-та на Златю Бояджиев в Националната художествена галерия

от Нощни птици

Творби на Златю Бояджиев (1903 – 1976) са подредени на два етажа в Националната художествена галерия в столицата. Експозицията се казва „Послания“, а селектираните творби са представителни за основните стилови и тематични насоки в творчеството на художника до 1951 г., когато получава инсулт и остава парализиран с дясната си ръка. След влошаването на здравословното му състояние Златю Бояджиев продължава да рисува, но с лявата ръка.

На първия етаж са творбите, създадени преди 1951 г, преди Златю Бояджиев да бъде поразен от тежкия инсулт. На втория етаж са произведенията от втория период – създадени след тежката парализа, когато хваща четката с лявата си ръка, обясни кураторката на изложбата Боряна Вълчанова, предава БТА.

„Това, което ще видите, вероятно ви изглежда познато, но това не го прави по-малко интересно. Абсолютно съм убедена, че ще има неща, които не познавате, които не сте виждали със сигурност“, представи експозицията на откриването директорката на Националната галерия Ярослава Бубнова.

По думите ѝ Златю Бояджиев е сред най-интересните български живописци, като изложбата е сериозен проект, включващ творби от частни и семейни колекции. Стана ясно, че се подготвя и нов каталог с аудиогид на български и английски език, който по план трябва да е готов на 22 октомври.

Златю Бояджиев е сред знаковите автори в изобразителното изкуство на XX век. Роден в Брезово, той завършва живопис в Художествената академия в столицата при проф. Цено Тодоров, като с Васил Бараков и Давид Перец създават легендарната творческа група „Бараците“. Сред най-известните творби на Златю Бояджиев са „Село Брезово“, „Две сватби“. Творчеството му се разделя на два периода. Първият е неокласически по отношение на композицията на картините му, а вторият е свързан с използване на гротескни образи.

Сред присъстващите в Националната художествена галерия бяха внукът на художника – Златин Бояджиев, правнучката Елена Димова и праправнучката му, дъщеря на Елена Димова.

Внукът му Златин разказа, че за хората, които са го познавали и са живели с него, художникът си остава жив. Той изрази надеждата си, че тези, които не са го познавали, но имат интерес към неговото творчество, ще открият нещо ново. „Ако някъде чуете почуквания, да знаете, че е той!“, каза Златин Бояджиев.

Може да харесате още