Игра с книга в ръка: Направи си сам приказка

от Нощни птици

„Ние мислим в истории. По-точно казано: ние живеем в истории. Непрекъснато си разказваме какво ни се е случило – от детето, което разказва как е минал денят му в училище, до дядо му, който си припомня младините.
И е важно как разказваме тези истории.“

Това са думи на Зорница Христова, която създава „Направи си сам приказка“ още преди 13 години. Творческата игра е вдъхновена от „Граматика на фантазията“ от Джани Родари и е предназначена за развитие на въображението и писмените умения на децата.

Сега „Направи си сам приказка“ има напълно обновено издание с новите илюстрации и дизайн на Миглена Папазова и доста нови елементи.

Играта всъщност се превръща в повода за създаването на издателство „Точица“. Първата ѝ версия има 5 тиража и над 100 срещи с публиката под формата на творчески работилници (в София, Пловдив, Варна, Добрич, Враца, Ловеч, Лондон, Бремен, Оксфорд, Кьолн).

Снимка: Яна Лозева

Събраните приказки са издадени в сборник, който спечели наградата „Бронзов лъв“ 2012 г. Новата версия включва промени, базирани именно на опита от срещите с децата и тяхното въображение.

„Направи си сам приказка“ ще има своята премиера, разбира се, под формата на създаване на приказки, в рамките на седмото издание на „Софийския международен литературен фестивал за деца“ на 8 декември от 11:00 ч. в Мраморно фоайе в НДК. Играта ще е налична и на Коледния панаир на книгата (5 – 10 декември) в НДК.

„Направи си сам приказка“ е използвана успешно с деца на възраст от 5 години нагоре, като е популярна и сред възрастните (използва се в кабинети по терапия, в НАТФИЗ, в логопедични кабинети и др.) Илюстрациите и оформлението са на Миглена Папазова.

Снимка: Яна Лозева

В основата ѝ е комплект карти с елементите на вълшебната приказка: герой, злодей, помощник, фалшив герой, смешник, задача, забрана, беда, пътуване, чудна страна, невиждан звяр, лъжа, превръщане, вълшебен дар, история в историята, любов, битка, израстване, завръщане – общо 21 елемента.

Заклетите фенове на стария комплект ще забележат, че този път картите са с една повече и че „Разузнаване“, „Глупост“, „Хвалба“, „?“ са заместени от „Смешник“, „Игра“, „История в историята“, „Завръщане“, „Фалшив герой“. Чрез игралното поле детето научава основната структура на приказката: завръзка, перипетии, кулминация, развръзка.

Снимка: Яна Лозева

Още един нов елемент е книжката с допълнителни предизвикателства за напреднали в измислянето на истории. В комплекта отново са включени правилата на играта, молив за записване на идеите и едно ново съвсем лично писмо.

А Зорница Христова споделя, че понякога приказките са разказани като „житие и страдание“, като приключенски роман, героична поема или притча.

Но има ли място за хумор в разказа, а за свобода?

Авторката допълва, че книгата няма за цел непременно да научи децата да бъдат писатели. „Но те могат да свикнат да бъдат автори на собствената си история.“

Може да харесате още