Скандал с цензурирана реч на Робърт де Ниро

от Нощни птици

Неведнъж Робърт де Ниро е демонстрирал пренебрежителното си отношение към Доналд Тръмп. Звездата от филма на Мартин Скорсезе „Убийците на цветната луна“ се готви за пореден удар срещу бившия американски президент на наградите „Готам“, но когато излиза на сцената, открива, че речта, която е планирал да произнесе, е променена по нареждане на продуцента на филма Apple.

Според източник на Variety компанията е реагирала на обратна връзка от екипа на филма, който е искал забележките на актьора да бъдат съсредоточени върху продукцията.

Де Ниро заяви, че не е бил информиран за промените, които са премахнали всяко споменаване на бившия президент на САЩ. Актьорът разкритикува събитието и представителите на Apple: „Изобщо не ми се иска да им благодаря за това, което направиха. Как посмяха да го направят“, възмути се той.

Звездата съвсем откровено разказа, че е пропусната важна част в аутокюто, и реши да изнесе цялата реч, като отвори телефона си и започна да чете.

В речта си Робърт де Ниро коментира темата на филма на Скорсезе и се фокусира върху „пост-истинско общество“ в Америка. Той изрази недоволство и към Холивуд, най-вече към Джон Уейн, за злепоставянето на индианците в по-ранните американски филми.

„Готам“ са американски филмови награди за независимо кино и се връчват от 1991 г. в Ню Йорк. Тазгодишното издание е 33-то, а наградите се смятат за предначертаване на отличията за „Оскар“-ите.

Variety отбелязва, че организаторите на „Готам“ нямат нищо общо със съкращенията на речта на звездата от „Убийци на цветна луна“.

Друг източник добавя пред изданието, че не става въпрос за цензура, а за недоразумение, като е имало няколко версии на речта на Де Ниро и от компанията Apple са искали да се акцентира върху създаването на филма и майсторството на екипа. Има и уточнение, че „Apple и създателите на филма не са били наясно, че Де Ниро не е подписал окончателния вариант“.

Де Ниро все пак отправи критиките си, като ги прочете от телефона си. „Лъжата се е превърнала в поредния инструмент в арсенала на шарлатаните – каза актьорът. – Бившият президент ни излъга повече от 30 000 пъти по време на четиригодишното си управление. И той продължава да поддържа темпото в настоящата си кампания за отмъщение.

Но при всичките си лъжи той не може да скрие душата си. Той напада слабите, унищожава даровете на природата и проявява неуважение, например като използва „Покахонтас“ като обида.“

Друг участник в „Убийците на цветната луна“ – Лили Гладстон, получи наградата за най-добра главна роля. Важно уточнение е, че тя не взе приза за това свое изпълнение, а за участието си в The Unknown Country, където героинята ѝ пътешества из Средния Запад.

Най-добър международен филм стана „Анатомията на едно падане“, който е част и от тазгодишната Киномания. Филмът на Жустин Трие е и носител на „Златна палма“. На „Готам“ взе и отличието за най-добър сценарий.

Може да харесате още