Карол Карнак по следите на криминалната класика с „Кръстосаните ски“

от Нощни птици

По стъпките на британската криминална литература върви Карол Карнак, която постига голям успех със своите романи, писани в златните години на жанра. Избрана е за член на прочутия „Детекшън клъб“ заедно с Дороти Л. Сейърс и Агата Кристи.

У нас излиза и творбата ѝ „Кръстосаните ски“, която води читателя в Лондон. В новогодишната нощ няма по-негостоприемно и мрачно място от английската столица. За да се спасят от сивото битие, скиори се отправят към австрийския курорт Лех ам Алберг.

След дълга подготовка и доста промени в състава, осем жени и осем мъже потеглят от гара Виктория в Лондон към мечтания снежен рай. Повечето се познават, но има и няколко присъединили се в последния момент.

И докато групата прави план да се наслаждава на бялата красота, то в Лондон се разследват пожар и обгоряло до неузнаваемост тяло. Странна следа се появява на местопроизшествието – отпечатък от скиорска щека.

Карнак, позната у нас с другия си псевдоним, И. К. Р. Лорак, под който издава криминалната класика „Ребусът на имената“, се прочува с интригуващите си истории, за които често черпи вдъхновение от своя живот. За „Кръстосани ски“ писателката се осланя отново на опита си, тъй като се оказва, че тя е запалена скиорка.

Корица. Издателство „Еднорог“

Главен герой в романа е инспектор Ривърс от Скотланд ярд, чието разследване затъва в дълбоките преспи на една алпийска мистерия. На него не му трябва много време, за да се досети, че неговият заподозрян се е присъединил към скиорската дружинка.

Карнак остава вярна на стила си да потопи читателя в разказа, описваща атмосферата в детайли. Писателката подхвърля улики, за да оплете действието във важни за жанра интриги, които да доведат до нужното напрежение и кулминация.

Книгата е част от специално подбраната поредица на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза с тематично изработени оригинални корици. Несправедливо пренебрегнати и неоценени навремето, много от тези заглавия не са били издавани повторно в продължение на десетилетия.

Всяка книга излиза с предговор от съвременен писател на криминални романи. В случая това е Мартин Едуардс, който разказва любопитни подробности за авторката, която е обичала да кара ски и посвещава романа си на групата скиори, с които посещава курорта Лех ам Алберг през януари 1951 година.

Карол Карнак

Имената имат съществено значение за Карол Карнак. Всъщност истинското ѝ име е Идит Каролайн Ривет, но тя пише романите си под псевдоними. Единият е Карол Карнак, а другият – И. К. Р. Лорак.

Родена в Хендън, Мидълсекс (днешен Лондон), на 6 май 1894 г., Карнак завършва гимназията Саут Хемпстед и Централното училище за изкуства и занаяти в Лондон. Автор е на над 70 романа, като 48 от тях са издадени под псевдонима Лорак, а 23 – под името Карол Карнак.

И двете поредици с главни герои инспектор Джулиан Ривърс и инспектор Макдоналд се радват на голям интерес.

Писателката никога не се омъжва и изживява последните си години с по-голямата си сестра Гладис Ривет. След смъртта ѝ нейните романи постепенно потъват в забрава до 2018 г., когато Британската библиотека започва да преиздава най-популярните случаи на инспектор Ривърс и инспектор Макдоналд.

Може да харесате още