Късометражният филм „Старецът на телефона“ с премиера в Ню Йорк

от Нощни птици

Световната премиера на „Старецът на телефона“ ще се състои в Ню Йорк, като влезе в официалната селекция за късометражни филми в 11-ото издание на Chelsea Film Festival, съобщават от екипа.

Форумът, който е под номер 5 в класацията на Топ 10 кинофестивали в Северна Америка, ще се проведе между 12 – 15 октомври 2023 г.

В проекта на режисьора Орлин Менкаджиев участват Стефан Мавродиев и Жорета Николова. Сценарист е Виктор Пасков, оператор – братът близнак на Орлин – Веселин Менкаджиев, монтажист – Миглена Маринова, звук на терен и композитор – Цветослав Тошев, художник – Теодора Стоилова.

„Старецът на телефона“

е отличен и с големия приз на Фондация „Стоян Камбарев“ – Награда за кино 355, през миналата година. Петминутната лента донесе на режисьора на филма Орлин Менкаджиев статуетка и парична награда от 10 000 лв., след като спечели вота на публиката на предпремиерната прожекция по време на Наградите за полет в изкуството „Стоян Камбарев“.
„Не съм сигурен как започна всичко. Помня само колко много исках да напиша нещо ново, след което и да направя филм. Тогава попаднах на конкурса за кино на Фондация “Стоян Камбарев”.

Условие беше филмът да е с неочакван край и реших, че по-добра възможност няма да получа в реализирането на свой проект – разказва Орлин Менкаджиев. – След пет различни истории, накрая със сценариста Виктор Пасков се спряхме на нашия „старец“.

Това е разказ за един самотен човек, който е останал да живее в спомените за жена си. История за едно цвете, което любимата му е оставила, за да се грижи за него. Това не е филм за лудостта, а по-точно за щастието, което той продължава да съхранява във въображаемите разговори по телефона.

Беше огромно удоволствие да работя със Стефан Мавродиев и не мисля, че мога да опиша колко вдъхновяващо беше за мен като режисьор да споделя този творчески процес с такъв изключителен артист като него. Прекрасна е и Жорета Николова, която пресъздаде и вдъхна живот само чрез гласа си на персонажа на жената.“

24-годишният режисьор предстои да се дипломира в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ тази година. Снимал е различни филмови етюди, музикални клипове и реклами. Режисирал е три късометражни филма. Документалният „Жрици“ и игралният „Игра“, който има активен фестивален живот, а миналата година спечели и Наградата за най-добър къс филм на 26-ия „София филм фест“, отбелязват от Фондация “Стоян Камбарев“.

В момента Менкаджиев завършва третия си филм – „Лазар“ – проекта, който той избира да бъде подкрепен финансово с паричната награда от киноконкурса на Фондация „Стоян Камбарев“. В главните роли са Рая Пеева, Йордан Ръсин и откритието на Орлин – 7-годишният Филип Ангелов.

Може да харесате още