Киното и литературата отново се срещат в „Синелибри“

от Нощни птици

За девети път ще се състои фестивалът, който събира литературата и киното „Синелибри“. Предстоящото издание ще се проведе през октомври, а съвсем скоро ще са ясни и имената на филмите, които ще може да се гледат, както и гостите на фестивала.

Откриването ще е на 6 октомври в зала 1 на НДК като прожекции ще има в още седем български града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

На тазгодишното издание ще бъде почетен Франц Кафка и 140 години от рождението му. Считан за една от най-влиятелните фигури на XX век, наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст, Кафка е един от „тримата влъхви“ на модерната литература.

Мотото на фестивала „Метаморфози“ се асоциира пряко с неговата новела „Метаморфозата“, публикувана за пръв път през 1915 година.

Сред екранизациите, които може да видим тази година ще са над 60 заглавия, някои от които с отличия в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и други престижни фестивали.

Според организаторите, селекцията е безкомпромисна, а всеки от филмите е „пример за изобретателност и смелост при превода на съответното литературно произведение на езика на киното“.

Конкурсите тази година са четири – за пълнометражен игрален филм, за документален, за късометражен и за костюми. В спецален фокус – Кино с кауза, са включени заглавия, които засягат важни и социално ангажирани теми.

Тазгодишното издание на Синелибри ще продължи до 29-и октомври.

Може да харесате още