Коя е „Странната Сайли Даймънд“?

от Нощни птици

Авторката на „Стаено зло“, „Малки жестокости“ и „Загадката Оливър“ отново изследва отклоненията в най-новия си роман „Странната Сали Даймънд“.

Книгата става най-продаваната в Ирландия за 2023 г. Сюжетът се върти около поредния различен – невписваща се в обществото жена, която се сблъсква с последиците от своето мрачно минало.

Сали Даймънд

е истинска откачалка, но самата тя е напълно наясно с това. Сали е странна, емоционално незряла, никога не е имала приятели и социални контакти и предпочита да живее в уединение заедно със своя баща. Той често ѝ повтаря, че когато умре, тя ще е най-добре да го… изхвърли на боклука.

И когато това наистина се случва и трупът му е открит там, бедната Сали, която тепърва ще трябва да научи много, включително и че хората невинаги казват това, което мислят, ще привлече трайно вниманието на медиите и полицията в своето малко ирландско градче.

Сали съвсем не е подготвена за онова, което предстои. Не е подготвена за разкритията за самата нея и за нейното минало. А тези разкрития са свързани с ужасите през първите години от живота ѝ, за които тя почти няма никакъв спомен.

Снимка: „Издателство Еднорог“

Докато шокиращата истина се разкрива бавно пред нея, Сали за първи път навлиза в света на възрастните. Тя ще намери свои приятели, ще може сама да взема решения за бъдещето си, постепенно ще започне да се учи да разбира хората и да овладява своите обезпокоителни пристъпи на гняв.

Романът на Нюджънт е като пропадане в мрака на човешката душа. И въпреки че ни пренася през океан от емоции и засяга изключително смущаващи теми за травмите от детството, които оставят следи за цял живот, в него има изненадващи пролуки на светлина и надежда, та дори и хумор.

Защото ни потапя в съзнанието на една непораснала жена, която приема всичко прекалено буквално и не може да контролира мислите и чувствата си. Но въпреки това не преставате да се вълнувате за нея и да се чувствате съпричастни към всичко, което ѝ се случва.

Недодялана и първична, Сали Даймънд е поредният уникален образ, който само Лиз Нюджънт може да създаде. Авторката бавно и безкрайно достоверно ни представя детайлите от нейното стъписващо минало, насищайки действието с непрекъснати обрати и изненади, което е и причината за пристрастяващия ефект от романа.

„Нюджънт създава вълнуваща, напълно обсебваща мистерия, която заедно с уникалния, незабравим образ на Сали превръща този роман в абсолютен шедьовър“, е коментарът на BookReporter.

Лиз Нюджънт

Преди да започне своята кариера на писател, Лиз Нюджънт учи актьорско майсторство, но вместо да се изявява в театъра, обикаля света като помощник-режисьор на популярното шоу Riverdance. Впоследствие Нюджънт се завръща към първата си страст и дълги години работи за ирландското кино, театър и телевизия. Между 2003 и 2013 г. тя е сред сценаристите на популярния ирландски сериал Fair City. Освен това е автор на няколко радиопоредици.

През 2014 г. излиза първият роман на Лиз – „Загадката Оливър“, който моментално жъне успех сред критици и читатели. Той се изкачва до върха на класациите за бестселъри и през същата година е отличен на Ирландските литературни награди за Криминален роман на годината. „Загадката Оливър“ печели още няколко престижни награди, а през 2016 г. е номиниран за Международната литературна награда на Дъблин.

Вторият ѝ роман – „Стаено зло“ – излиза през 2016 г. и дебютира директно на върха на класациите за бестселъри в Ирландия. Той не слиза оттам в продължение на почти два месеца и остава осем месеца сред десетте най-продавани книги.

За него Нюджънт печели много престижни отличия, включително втората си Ирландска награда за Криминален роман на годината. Общо четири ирландски награди е спечелила тя за своите пет романа дотук. Нюджънт е удостоена и с наградата „Жена на годината“ в областта на литературата за Ирландия от списание „Татлър“ през октомври 2017 г., а през февруари 2021 г. университетът в Дъблин ѝ връчи наградата на името на Джеймс Джойс за нейните литературни постижения.

Освен автор на бестселъри, Лиз води семинари по писане на телевизионни сценарии, продуцира и ръководи литературни клубове и е куратор на литературното изложение на фестивала на изкуствата в Скибърийн през юли 2016 г. Тя живее в своя роден град Дъблин със съпруга си Ричард Маккълоу, музикант и звуков режисьор.

Може да харесате още