Литературата загуби един от най-интересните си автори -почина Кормак Маккарти

от Нощни птици

Неговите романи са толкова живи, че често получават втори живот в киното. На 89 години си отиде Кормак Маккарти – писателят, по чиито романи излизат филми като „The Sunset Limited“ (2011 г.) със Самюъл Л. Джаксън и Томи Лий Джоунс и „Няма място за старите кучета“ на братя Коен.

Много от историите на Маккарти са жестоки, описващи границата с човешкото или постапокалиптични светове. В реалния живот за него се казва, че е бил много затворен човек, пише BBC.

Той обаче е изключително ценен от своите колеги, като носителят на „Букър“ Джон Банвил и майстора на ужаса Стивън Кинг.

Самият Маккарти е носител на наградата „Пулицър“. Банвил нарече кончината му пред Today на BBC Radio 4 „голяма загуба“ и допълни, че е бил „гигантска фигура“. „Той беше уникален“, допълва Банвил. „Той се открояваше – стърчеше от литературния пейзаж като монолит“, и определи като негов шедьовър мрачния епос от 1985 г. „Кървав меридиан“ („Blood Meridian“).

Стивън Кинг нарече Маккарти „може би най-великият американски писател на моето време“.

Писателят е починал от естествена смърт в дома си в Санта Фе, Ню Мексико, във вторник, съобщиха от Penguin Random House.

Главният изпълнителен директор на издателството Нихар Малавия заяви, че Маккарти е „променил хода на литературата“.

„В продължение на 60 години той демонстрираше непоколебима отдаденост на занаята си и на изследването на безкрайните възможности и сила на писаното слово“, каза Малавия и допълва – „Милиони читатели по света приеха неговите герои, митичните му теми и интимните емоционални истини, които той разкриваше на всяка страница в блестящи романи, които ще останат актуални и непреходни за идните поколения.“

Сред най-великите му книги е „Пътят“ – десетият роман на Маккарти, който е публикуван през 2006 г. и на следващата година печели престижната награда „Пулицър“ за художествена литература. В него се описва трудното пътуване на баща и син, които се борят да оцелеят в САЩ след апокалипсиса.

Романът му от 2005 г. „Няма място за старите“, мрачна история за провалена сделка с наркотици в тексаската пустиня, е адаптиран за екрана от Джоел и Итън Коен. С участието на Хавиер Бардем и Томи Лий Джоунс трилърът печели четири „Оскар“-а, включително за най-добър филм.

Има редица опити за адаптиране на „Blood Meridian“ за киното. През април Deadline съобщи, че режисьорът на „Пътят“ Джон Хилкоут ще се заеме с него.

Кариерата на Маккарти „обхваща почти шест десетилетия и няколко жанра, включително художествена литература и драма“, заяви в почитта си издателство Pan Macmillan.

Маккарти е роден в Провидънс, Роуд Айлънд, през 1933 г. в ирландско католическо семейство. Той е един от шест братя и сестри. Но по-голямата част от детството си прекарва в Ноксвил, Тенеси, където баща му работи като адвокат. Първият му роман „Пазачът на градината“ е публикуван през 1965 г.

Последните две книги на Маккарти – „Пътникът“ и „Стела Марис“ – са публикувани в края на миналата година. Освен романите си, той пише и сценарии за филми и разкази.

По време на дългата му кариера интервютата му за медиите или появата му на червения килим са рядкост.

През 2007 г. Маккарти казва на водещата на американско токшоу Опра Уинфри: „Не мисля, че (интервютата) са полезни. „Ако прекарваш много време в мисли как да напишеш книга, вероятно грешиш – не трябва да мислиш за това, а да го направиш.“

Може да харесате още