Лупита Нионг’о ще е председател на Берлинале

от Нощни птици

Носителката на „Оскар“ Лупита Нионг’о ще оглави журито на Берлинския филмов фестивал през 2024 г.

„За мен е огромна чест да бъда председател на международното жури на Берлинския международен филмов фестивал. Очаквам с нетърпение да отпразнувам и отбележа изключителните творби на режисьори от цял свят“, коментира назначението си Нионг’о.

Дъщеря на родители от Кения, Лупита е родена в Мексико Сити и израства в Кения. След това учи кино и театрознание в колежа „Хемпшир“ (САЩ) и първоначално работи по различни филмови продукции в САЩ.

В Кения през 2009 г. продуцира първия си филм „В моите гени“, на който е и режисьор и сценарист. След по-нататъшно обучение в Yale School of Drama започва актьорската си кариера и е най-известна с ролята си в „12 години в робство“ на Стив Маккуин, за която получава „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля.

Сред другите роли на Нионг’о са „Ние“ на Джордан Пийл, „Черната пантера“, „Малки чудовища“, „Кралицата на Катве“, „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ и филмът на ужасите „355“.

След това ѝ предстои да се снима в спин-оф на поредицата на Джон Красински „Тихо място“. В допълнение към актьорската си дейност Нионг’о е написала и детската книга „Сулве“.

„Лупита Нионг’о олицетворява това, което харесваме в киното: гъвкавост в участието на различни проекти, насочване към различни публики и постоянство в една идея, която е доста разпознаваема в нейните героини, колкото и разнообразни да изглеждат те“, казват директорите на Берлинале Мариета Рисенбек и Карло Катриан.

„Щастливи сме и се гордеем, че тя прие поканата ни да бъде председател на журито на 74-тото Берлинале.“

В момента Нионг’о разработва сериал по книгата на Чимаманда Нгози Адичи „Американа“. Наскоро тя беше и изпълнителен продуцент на суданския филм Goodbye Julia („Сбогом, Джулия“), режисьорски дебют на Мохамед Кордофани, предава Deadline.

Goodbye Julia е избран от суданския национален комитет, работещ в изгнание, да се състезава за най-добър международен игрален филм на 96-ите награди „Оскар“.

Берлинале ще се проведе от 15 до 25 февруари следващата година.

Може да харесате още