Явлението Тейлър Суифт

от Нощни птици

Отминаващата 2023 г. се оказва силна в музикално отношение за певицата Тейлър Суифт с много концерти и филм, които раздвижиха местните икономики.

Турнето Eras Tour на Суифт разпродаде стадиони и вкара милиони долари във всеки град, който звездата посети, предава Reuters. Филмовата версия на шоуто ѝ напълни кината, като събра 250 млн. долара от продажби на билети.

С 26 милиарда стрийминга, Суифт стана най-популярният изпълнител за годината в Spotify. През юли 33-годишната певица стана първата жена изпълнител, която има четири албума в Топ 10 на Billboard по едно и също време.

„Тя продължава да се издига“, казва Колин Стъц, директор на новините в Billboard. Той нарежда постиженията на Суифт до музикални елити като „Бийтълс“, Елвис Пресли и Майкъл Джексън.

Ако Суифт беше звукозаписна компания, казва Стъц, изпълнителката щеше да бъде четвъртата по големина в САЩ по приходи от нейните турнета, стриймове и други източници.

Списание Time не пропусна случващото се около Суифт и я обяви за „Личност на годината“ за 2023 г.

През 2023 г. певицата издава презаписи на Speak Now и „1989“ – като част от усилията си да поеме контрол над своя архивен каталог.

Концертът на Суифт в Сиатъл предизвиква дори леко земетресение. Хиляди танцуващи фенове задействаха близкия сеизмометър, който регистрира еквивалент на трус с магнитуд 2,3.

През 2024 г. ефектът „Суифт“ ще се разпространи по целия свят, като турнето ѝ ще обхване Азия, Австралия, Европа и Канада, отбелязват специалисти.

Суифт не просто управлява музикалния бизнес. Тя повдигна местните икономики, насърчи регистрацията на избиратели и привлече повече зрители към професионалния футбол.

По данни на Billboard турнето The Eras Tour е събрало над 900 милиона долара от продажби на билети. Прогнозите са, че до края на 2024 г. сумата ще се увеличи почти двойно и ще надмине турнето Farewell Yellow Brick Road Tour на Елтън Джон като най-печелившото турне в историята.

Всяка спирка на Суифт носи наплив от последователи, които харчат пари за хотели, храна и др. Майки и бащи също се присъединяват към децата си, които са фенове на изпълнителката.

Макар че е трудно да се оцени надеждно икономическото въздействие на Суифт, тя е достатъчно забележителна, за да може Банката на Федералния резерв на Филаделфия да посочи тридневния концерт The Eras Tour като двигател на туристическия трафик.

Покрай притока на гости за концертите на Тейлър Суифт хотелите във Филаделфия отчитат високи приходи, показва доклад от юли за месец май.

По оценка на местните власти две изложби в Денвър са донесли на Колорадо 140 милиона долара. Според Калифорнийския център за работни места и икономика шестте вечери край Лос Анджелис са донесли 320 млн. долара и 3300 работни места в района.

Въздействието на Суифт накара местните политици да я заобичат

„Кмет след кмет преименуваха града си за един ден“, казва професорът от Държавния университет в Аризона Маргарета Бентли. Глендейл, Аризона, например временно става град на Суифт.

През следващата година Бентли ще води курс, наречен „Тейлър Суифт (версия на обществената политика)“. В него ще се изучава управлението през призмата на Суифт, като се разглеждат теми като влиянието ѝ върху регистрацията на избирателите.

След като звездата призова феновете си да се регистрират, Vote.org отчете 35 000 регистрации. Харвард, Станфорд и други колежи също предлагат курсове, посветени на писането на песни и влиянието на Суифт.

В областта на спорта връзката на Суифт със звездата на Канзас Сити Чийфс Травис Келси доведе нови зрители на футболните мачове. Продажбите на фланелките на Келси скочиха с 400% за един ден.

Макар че през 2023 г. Суифт беше сякаш навсякъде, нейното турне The Eras Tour обхвана само САЩ, Мексико, Бразилия и Аржентина. През февруари тя се отправя към Токио, след което ще премине през Австралия, Сингапур и Европа. Турнето завършва във Ванкувър през декември 2024 г.

Суифт може да бъде видяна на февруарските награди „Грами“, където записът ѝ Midnights ще се бори за албум на годината.

Суперзвездата може да издаде още един или два презаписа през следващата година. Като плодовит автор на песни, не се изключва Суифт да покаже и нови парчета.

„Да имаш такова ниво на популярност, което да се поддържа и да продължава да расте, е доста забележително – коментира Стъц. – Ще бъде интересно да видим колко дълго ще успее да задържи този успех.“

Може да харесате още