Маестро Найден Тодоров отново е кандидат за министър на културата

от Искра Ангелова

Маестро Найден Тодоров е кандидатът на Димитър Главчев за поста министър на културата в предстоящия служебен кабинет. Това стана ясно от официалното представяне на имената на евентуалните министри при президента Румен Радев днес.

Кой е Найден Тодоров?

Завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

През 1996 г. е поканен от йерусалимската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан. През 1997 г. Тодоров създава в родния си град фестивала „Тракийско лято“. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка. През 2000 ., само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

В периода 2003-2005 г. работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе. В периода 2005-2017 г. Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе. През 2006 г. прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.

През 2010 г. дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета „Лешникотрошачката“ от Чайковски с Виенския държавен балет. През 2013 г. Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.

От 2017 г. е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар“ в Брюксел, Музикферайн във Виена, голямата зала на Берлинската филхармония и др. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти.

Тодоров е работил и с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота – Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. др.

От 2018 г., като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската национална телевизия – „На концерт с БНТ 2“.

През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“. През 2023 г. става служебен министър на културата във второто правителство на Гълъб Донев.

Може да харесате още