Мистерия: филмът на Теодор Ушев „φ1.618“ е селектиран в Москва

Режисьорът коментира спорната номинация в социалните мрежи

от Нощни птици

Българският филм „φ1.618“ на аниматора Теодор Ушев ще участва на 45-ия Московски кинофестивал, съобщава ТАСС.
Продукцията, която имаше премиера у нас на фестивала Синелибри, влиза в основния конкурс и ще се състезава с 12 проекти от Сърбия, Китай, Мексико, Япония, аржентина, Бангладеш и Русия. В конкурса за наградата „Златен Св. Георги“ ще се бори още само един филм от Европа – копродукция между Румъния и Франция), „Съпругата на мъртвеца“.

Тазгодишното издание ще се проведе между 20 и 27 април, но за разлика от други години – този път форумът върви под знака на войната в Украйна.

Директор на на ММКФ е известният режисьор и актьор Никита Михалков, който е верен подръжник на президента Владимир Путин.

Премиерите са повече от 30, съобщават от екипа и включват 60 страни сред които Саудитска Арабия, Колумбия, Тайланд, Сингапур, Сирия, Египет, Чили.

„φ1.618“ беше показан и на фестивала в Талин „Черни нощи“, но там не беше включен в конкурса. Продукцията е антиутопичен разказ по романа на Владислав Тодоров „Пумпал“. Главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова. Авангардната визия е дело на оператора Емил Христов, а музиката е на Котарашки и пънк групата от Кюстендил „Нови цветя“.

В профила си във Facebook Теодор Ушев потвърди, че екипът е официално поканен да присъства на прожекциите и пресконференцията на 22, 23 и 24 април в Москва.


„Най-отговорно и сериозно заявявам:
Решението филмът „Ф1.618“ да участва в Московския фестивал е ЛИЧНО МОЕ!
НАДЯВАМ СЕ филмът да бъде прожектиран!“

Аниматорът обаче уточни, че случаят с Московския фестивал е различен и, че „в този момент, участието, селекцията на филм, присъствието на режисьор там, няма нищо общо с киното.“

Теодор Ушев сподели, че е наясно с това, че всеки филм на форума е лично одобряван от Никита Михалков, но изтъкна, че в периода – 29-и януари 2-и февруари, когато „Ф1.618“ е в Москва, режисьорът още се е възстановявал от тежко изкарване на COVID пневмония.

Ушев потвърди, че нито той, нито член на екипа „не е получавал, и няма да получи никакво заплащане за участието на филма нито под формата на хонорари, нито като самолетни билети, нито настаняване, нито храна, нито чаша чай. По никакъв начин руски пари няма да влязат в нашия джоб.“

Малко по-рано, отново в социалните мрежи, аниматорът препоръча да се гледа документалния филм за него, режисиран от Борислав Колев „Невидими връзки“. Историята проследява пътя на аниматора от родния град Кюстендил до Монреал, началните му стъпки като автор, следите, които е оставил у нас и големите проекти, които са му донесли световно признание.

Теодор Ушев беше обявен за един от най-влиятелните аниматори в света за последните 25 години в анкета на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния център на Барселона от началото на 2021 година.

През 2017 г. получава номинация за „Оскар“ за „Сляпата Вайша“ – вдъхновен от разказ на Георги Господинов.

Може да харесате още