Сачмо и жена му Лил – най-успешният дебют в джаза

от Нощни птици

МЕЧТАНИЯТ ДЖАЗ ЕКИП ДЕБЮТИРА

Ричмънд, Индиана, 5 април 1923 г. Съпрузите Лилиан (Лил) Хардин и Луис Армстронг правят първия си съвместен запис: те свирят в креолския джаз бенд на Джо (Кинг) Оливър. Мястото също е новаторско – това се случва в голям бункер в една железопътна барака.

Те са младата мечтана двойка на джаза: пианистката Лили Хардин и корнетистът и тромпетист Луис Армстронг. Той се превръща в най-проникновения глас на медния инструмент. Поне в първите десетилетия от историята на джаза. Тя е първата от многото жени-солистки и композиторки на джаз, които не само са важни за историята му, но и стават наистина известни. Написала е пиеси като „Struttin’ with some Barbecue“, която е популярна и през XXI век.

Сачмо и Лил

ДВАМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ТАЛАНТИ

През 1924 г. Лилиан, наричана Лил Хардин се омъжва за изключително талантливия Луис Армстронг, наричан Сачмо или Дийпърмут. Но тя също е страхотен талант. Тъй като браковете често траят по-кратко от славата, двамата се развеждат през 1938 г. след дълъг период на раздяла. Запознават се в групата на бившия си шеф. Това е бил корнетистът Джо, наричан Краля Оливър. Двамата свирят в неговия креолски джаз бенд. И на 5 април 1923 г. правят първите си съвместни записи в тази група. В този ден групата записва пет пиеси, сред които е и „Canal Street Blues“.

МЪЖКА ГРУПА С ДАМА НА ПИАНОТО

Място за музика има и в най-малката колиба. И в този случай това е буквално. Железопътна барака е била мястото на този важен запис на плоча. Там септетът, група мъже с дама на пианото, свири в голяма фуния и се надява, че от релсите няма да се разнесе свистене, тракане или дрънкане. Това се получава. Звучи добре.

ЖЕНАТА В ПОДНОЖИЕТО НА СТЪЛБАТА

Скоро след този запис корнетистът Луис Армстронг почти надминава своя ментор Джо Оливър. А пианистката Лил Хардин изиграва важна роля за успеха му. Тя казва: „Стоях в подножието на стълбата, държах се за нея и го гледах как се изкачва нагоре!“ Истина е. Той се изкачва доста нагоре и остава там дълго време. И тя също продължава да прави музика след развода. Лил Хардин Армстронг умира само седем седмици след бившия си съпруг през 1971 г. Тя е също толкова важна, колкото и той за съвместния им звукозаписен дебют. Например камбаненият звук в прочутия „Chimes Blues“, който групата на Джо Оливър записва пак тогава, на 5 април 1923 г., просто е нямало да съществува без нейното пиано.

Статията е публикувана на страницата на баварското радио BR Klassik.

Може да харесате още