МОН: „Аз съм българче“ не отпада от учебния план

от Нощни птици

Ще се изучава ли „Аз съм българче“ на Иван Вазов в училище, се оказа въпрос, който провокира вниманието на много родители.

Повод за притеснения се оказа и декларация от Съюза на българските писатели (СБП), в която се казва, че се наблюдава „тенденциозното прочистване или, казано на съвременен политически жаргон – „изчегъртване“, от училищните програми по литература на знакови творби, създадени от най-великите наши майстори на словото, от най-светлите умове на отечеството ни“.

От там твърдят, че се предлагат законодателни промени и промяна в образователната система, като се извади от училищната програма именно стихотворението на Вазов „Аз съм българче“, което, по думите им, „пречело на интеграцията, оскърбявало чувствата на малките имигранти и било в разрез с „общоевропейските ценности“.

В декларацията от Съюза пише, че подобно нововъведение цели „да „смени чипа“ на новите поколения българи, да представи родолюбието за анахронизъм под благовиден или недотам благовиден претекст“, се казва в декларацията. „Българският писател никога не е бил ксенофоб. Но и никога няма да бъде безродник“, посочват от Съюза.

От Министерството на образованието (МОН) побързаха да успокоят, че стихотворението на Иван Вазов по никакъв начин не е обсъждано да бъде премахнато от учебния план и той се изучава от децата още в първи клас.

„Стихотворението „Аз съм българче“ се изучава още в първи клас. В одобрената учебна програма на МОН, която е задължителна за всички училища в Република България, е записано, че учениците трябва да могат да рецитират творбата“.

От пресцентъра на министерството добавят, че има внушения за „възможни изменения заради чужди граждани“, но те са „лишени от смисъл, тъй като в България от години има ученици с друго гражданство, които се обучават в българската образователна система“.

Става ясно, че за тях важат същите правила и че рецитирането на стихотворението не представлява трудност и за тези деца.

Само преди няколко месеца приключи прегледът на учебните програми, в това число в тези за първи клас. Нито в крайните текстове, нито в хода на обсъжданията са били коментирани каквито и да е промени, свързани със стихотворението „Аз съм българче“. Това е още едно доказателство, че подобни обсъждания не са водени по никакъв начин в никакъв момент в Министерството на образованието и науката.

МОН за пореден път призовава политиците да не спекулират с българското образование с политически мотиви – подобни дезинформации са не само вредни, но и опасни.

Може да харесате още