„Не зная как да се държа, когато ме обичат“, Елин Рахнев, събрано

от Нощни птици

КРАТКА АВТОБИОГРАФИЯ

Съществувам само когато вали –

тогава не припадам от съмнение.

Живея на ръба на няколко мечти

и страдам от хронично притеснение.

Хилав и грозен бягам от себе си

и все се губя нанякъде.

Но не вярвам въобще в смъртта

и си мисля, че е преднамерено шляене.

От няколко снежинки есенни

за цял живот се натъжавам.

Много трудно свиквам с хората –

и почти не ги познавам.

Понякога, когато съм щастлив,

в тревата като дъжд се лутам.

И все не мога да усетя –

живея или се преструвам.

„Съществувам“ (1993)

Произведенията от пет поетични книги на Елин Рахнев са събрани в сборника „Не зная как да се държа, когато ме обичат“. Стиховете са писани между началото на 1990-те години и 2017 г. и са част от книгите „Съществувам“, „Развяване на минзухара“, „Октомври“, „Канела“ и „Зелда“, съобщават издателите от ICU.

В сборника те са допълнени от илюстрации от личния архив на автора – непоказвани рисунки на Кольо Карамфилов.

„Елин е от онези поети, подир които се обръщат цели поколения. Егоистично би било да оставим първите му книги, с отдавна изчерпан тираж, недостъпни за днешните читатели на поезия, затова решихме да ги поставим в нов контекст, да ги подредим в мозайката на онази голяма поетична книга, която Елин пише вече няколко десетилетия“, коментира редакторът на книгата Невена Дишлиева-Кръстева.

Корица на книгата

Искате да знаете повече?

Елин Рахнев е роден на 3 юли 1968 година в София. Завършва специална педагогика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ , а по-късно следва режисура в НАТФИЗ в класа на Крикор Азарян.

Поетичният му път започва през 1992 г., когато с дебютната си стихосбирка „Съществувам“ печели първа награда в конкурса за поезия „Веселин Ханчев“. През 1999 г. за стихосбирката „Октомври“ той е отличен и с националната награда за поезия „Иван Николов“.

От 1999 г. работи като драматург в различни театри, между които НТ „Иван Вазов“, ДСТ „Алеко Константинов“, ДКТ „Иван Димов“ – Хасково и др. Автор е на пиесите „Боб“, „Прозорецът на Йонеско“, „Флобер“, „Кукувицата“, „Фенове“, „Маршрутка“, „Любов“, „Свалячи“, „Веселата карета“, „Козата, която свиреше на акордеон“ и др. Стиховете и пиесите на Рахнев са преведени на над 20 езика.

Работил е като журналист във вестниците „Денят“ и „Континент“. Издател и главен редактор е на списанието за литература и блус „Витамин Б“. Основател и сценарист е на телевизионните предавания „Кръгове“ по БНТ, „Невалидно“ по bTV и „Арт трафик“ по PRO.BG. Автор в предаванията „Суматоха“ и „Панорама“, където има авторска рубрика. Водил е редовни рубрики във вестник „7 дни спорт“ и списанията „Тема“ и „Его“, както и в седмичния вестник „168 часа“.

Може да харесате още