Банкси с нова самостоятелна изложба

от Нощни птици

Нова самостоятелна изложба на Банкси – първата от 14 години насам – ще разкрие за първи път шаблоните, използвани за създаването на много от най-известните му творби.

Изложбата „Cut & Run“, която се откри в Галерията за модерно изкуство (GoMA) в Глазгоу на 18 юни, е официално разрешена от неуловимия уличен художник. Тя обхваща периода от 1998 г. до наши дни и включва оригинални артефакти, ефирни материали и истинската тоалетна на художника, предава The Guardian.

Банкси коментира: „Държах тези шаблони скрити в продължение на години, защото се опасявах, че могат да бъдат използвани като доказателство при обвинение в престъпно увреждане. Но този момент изглежда е отминал, така че сега ги излагам в галерия като произведения на изкуството. Не съм сигурен кое е по-голямото престъпление.“

Изложбата има за цел да разкрие задкулисния процес на създаване на творбите на Банкси. Художникът е използвал оригинални шаблони, за да създаде нови версии на много от известните си творби, включително „Kissing Coppers“, която за първи път се появява на стената на пъба „Принц Албърт“ в Брайтън през 2004 г., и „Mobile Lovers“ от Бристъл през 2014 г., която изобразява прегръщаща се двойка, която гледа към екрана през рамото на другия.

В изложбата ще бъдат показани също жилетката с флага на съюза, носена от Stormzy, когато беше хедлайнер на Гластънбъри през 2019 г., и творби от Витлеем на Западния бряг, включително бой с възглавници между израелски войник и палестински гражданин.

Освен това има подробен модел, който обяснява как Банкси е накъсал картината си „Момиче с балон“. Творбата се самоунищожи миг след като беше продадена на търг за 1 млн. паунда в „Сотбис“ през 2018 г., което беше наречено един от най-дръзките трикове в историята на изкуството. Частично разрушената творба е продадена за повече от 18,5 млн. паунда няколко години по-късно вече под името „Любов в кошчето“.

Банкси, който никога не е разкривал истинската си самоличност, казва, че е бил привлечен от GoMA заради конуса за движение, който се намира на главата на статуята на херцога на Уелингтън от 1844 г. пред галерията. Конусът е поставян на статуята от граждани в продължение на повече от четири десетилетия и се е превърнал в самостоятелна институция в Глазгоу.

„Cut & Run“, официално разрешена от Банкси, ще бъде изложена в галерията в центъра на града в продължение на три месеца до края на август.

Може да харесате още