Осъдиха иранския режисьор Саид Рустаи на шест месеца затвор, заради прожекция на филма му в Кан

от Нощни птици

Известният ирански режисьор и сценарист Саид Рустаи е осъден на шест месеца лишаване от свобода заради продуцирането и прожектирането на филма му „Братята на Лейла“ на филмовия фестивал в Кан.

В присъдата, издадена от Ислямския революционен съд в Техеран, се посочва, че 1/20 – или около девет дни – от присъдата ще бъде приведена в изпълнение, а останалата част ще бъде отложена за срок от пет години, предава Radio Free Europe.

Преди премиерата му миналото лято Организацията за кино към Министерството на ислямското ръководство на Иран забрани филма за премеждията на жена, която се опитва да запази платежоспособността на семейството си в условията на корупция и последиците от международните санкции, като заяви, че продуцентът и режисьорът „са нарушили и не са спазили разпоредбите“.

Забраната дойде, след като филмът получи признанието на критиката и наградата на ФИПРЕССИ от международните критици на филмовия фестивал в Кан през 2022 г. Той беше номиниран и за наградата „Златна палма“ за най-добър филм.

Докато приемаше наградата на ФИПРЕССИ, Рустаи заяви, че филмът е направен в чест на опечалените жители на Абадан след смъртоносното срутване на небостъргач в югозападния ирански град, при което загинаха 43 души. Срутването на частично завършената 10-етажна сграда Metropol предизвика гневни протести в знак на солидарност със семействата на загиналите.

Речта на Рустаи разгневи властите, които бързо предприеха мерки, за да предотвратят прожектирането на филма в Иран. Освен това съдът нарежда на режисьора (известен и с предходния си филм от 2021 г. „Законът на Техеран“) да се въздържа от контакти с лица, работещи в киноиндустрията, и да завърши 24-часов курс по кинорежисура в Академията в Ком, с акцент върху националните и етичните проблеми.

Подобни прояви на гражданско неподчинение зачестиха в Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от нравствената полиция през септември миналата година заради предполагаемо нарушение на носенето на хиджаб.

Въпреки че протестите изглежда отслабват, съпротивата срещу хиджаба вероятно ще се засили, твърдят анализатори, тъй като сега той се разглежда като символ на държавните репресии срещу жените и смъртоносната репресия срещу обществото.

Няколко ирански кинематографисти и видни общественици също бяха призовани от полицията или арестувани, включително режисьорът Хамид Поразари.

Други известни личности, сред които изтъкнатите ирански актриси Afsaneh Bayegan, Fatemeh Motamed-Arya, Katayon Riahi и Pantea Bahram, са били разпитвани и срещу тях са били предприети съдебни действия, след като са се появили публично, без да носят задължителния хиджаб, за да изразят подкрепата си за протестиращите.

Освен Рустаи, шест месеца затвор получи и продуцента на „Братята на Лейла Джавад Норузбеги. Присъдата и на двамата може да се обжалва в срок от 20 дни.

Може да харесате още