Фаворитът със „Златна палма“ в Кан „Анатомията на едно падане“ закрива „Любовта е лудост“

от Нощни птици

Големият победител на тазгодишното издание на фестивала в Кан и носител на „Златна палма“ – „Анатомията на едно падане“ на режисьорката Жустин Трие закрива фестивала „Любовта е лудост“.

Събитието ще се проведе във Варна от 25 август до 1 септември, а в програмата влиза още и продукцията, която откри Кан – Графиня дьо Бари“ с участието на Джони Депв ролята на крал Луи XV. Във филма роли имат още Пиер Ришар, Ноеми Лвовскии Индия Хеър.

12 филма влизат в конкурсната програма, сред които „Природата на любовта“ на Мония Чокри, който има номинация тази година в програма „Особен поглед” на кинофестивала в Кан. В същата категория е номинирана и копродукцията „Писна ми от мен“ от Норвегия, Швеция, Дания и Франция, която е от 2022 г. В надпреварат влиза и най-добрият азиатски филм за 2022 г. според журито на Международния филмов фестивал в Ханой – „Злодеят“ от Филипините. Зрителите ще могат да гледат и „На ръба“ с Пенелопе Круз и с номинации за награди „Гоя“ и за най-добър филм на фестивала във Венеция .

За наградите на „Любовта е лудост“ ще се борят също френският филм „Любовна история“, „Мария: ангелът на океана“ от Шри Ланка, копродукцията на Аржентина и Испания „Нека танцът да започне“, полският филм „Жена на покрива“, „Суна“, в който има и българско участие, италианско-френската продукция „Никога не е късно за любов, унгарският филм „Между живота и смъртта“ и датският „Роза“.

Филмите отново ще бъдат оценявани и от младежко жури, а международното ще бъде оглавено от българската актриса и режисьор Яна Титова. Тя е завършила актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, но впоследствие решава да застане зад камерата като режисьор и получава магистърска степен по кино и телевизия в Нов български университет. Сред отличията ѝ като актриса са „Златна роза“, Награда на Българската филмова академия и „Аскеер“ за изгряваща звезда. Дебютният ѝ пълнометражен филм „Доза щастие” е първият роден филм в каталога на HBO за разпространение в Европа и е с награда „Златна роза“ за режисьорски дебют. Предстои новият филм на Титова „Диада” да излезе по кината през месец ноември тази година. Тя е режисьор и на телевизионните сериали „Откраднат живот“, „Татковци“, „Лъжите в нас“.

В журито влизат още Хайме Ногера от Испания; Кириакос Тофаридес от Кипър; Корнел Георгита от Румъния и Михаил Стародубовс от Латвия, предават организаторите.

Ногера е директор на Международния филмов фестивал в Беналмадена, автор на книги и материали за култура и история в периодичния печат. Участва като актьор в испански филми и е режисьор на няколко награждавани късометражни и документални ленти. Член е на ASECAN (Асоциацията на андалуските филмови критици) и на Андалуската филмова академия.

Кириакос Тофаридес е учил театрална режисура и актьорско майсторство, след което придобива докторска степен по филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ при акад. Людмил Стайков. В Кипър работи като актьор, продуцент и режисьор в киното и телевизията. Сред заглавията му са „Последното завръщане у дома“, „Блок 12“, „Иман“. Член е на Европейската филмова академия.

Румънският режисьор на документални и игрални филми Корнел Георгита живее във Франция, където е университетски преподавател. Работил е и в Киноцентъра в Букурещ.

Михаил Стародубовс, който бе член на журито и на миналогодишното издание на варненския кинофестивал работи в сектора на медиите. Разпространява европейски филми в балтийските държави. Завършил е в Оксфордския университет и има магистратура по бизнес администрация от Лондонското бизнес училище.

Може да харесате още