Отиде си Майкъл Гамбън, изиграл Дъмбълдор в „Хари Потър“

от Нощни птици

Ирландският актьор Майкъл Гамбън, известен с ролята на Албус Дъмбълдор, почина на 82 години след пневмония, предава CNN.

Тъжната вест съобщи семейството му в официално изявление. „Съкрушени сме да съобщим за загубата на сър Майкъл Гамбън“, се казва в него.

„Любимият съпруг и баща Майкъл почина мирно в болница след пристъп на пневмония, като до леглото му са неговата съпруга Ан и синът му Фъргюс,. Майкъл беше на 82 години. Молим ви да уважавате личното ни пространство в този мъчителен момент и ви благодарим за посланията ви за подкрепа и любов.“

Майкъл Гамбън

беше известен с големия си актьорски репертоар. Той работи в телевизията, театъра, киното и радиото. Влиза в образа на крал Едуард VII в „Изгубеният принц“ (2003). Превъплъщава се и в неговия син крал Джордж V в „Речта на краля“ (2010). Част е и от творбата на Питър Грийнауей „Готвачът, крадецът, неговата жена и нейният любовник“ на Питър Грийнауей с Хелън Мирън, както и във филма на Робърт Олтман „Госфорд парк“ и на Майкъл Ман „Вътрешен човек“.

Гамбън е роден в Дъблин, но като дете се премества в Лондон. Израства в ирландска имигрантска общност и първата му работа е като чирак инструменталист.  Развива страст към старинни оръжия, часовници и класически автомобили, която му остава за цял живот.

„Винаги съм бил обсебващ колекционер на вещи – казва той в интервю за Guardian през 2004 г. – Ричард Бриърс колекционира пощенски марки. Аз колекционирам коли и оръжия, които са много по-скъпи и много по-трудни за съхранение.“

Докато чиракува като майстор на инструменти, Гамбън учи в Кралската академия за драматично изкуство и дебютира на професионална сцена в постановката на „Отело“ (1962 г.) в дъблинския театър Gate.

Той привлича вниманието на актьора Лорънс Оливие, който го наема да се присъедини към новосъздадената Национална театрална трупа. Четири години по-късно Гамбън се присъединява към Бирмингамската репертоарна трупа и най-накрая играе главните роли в любимите си Шекспирови пиеси.

Едва през 80-те години на миналия век Гамбън става известен с ролята си на главния герой Филип Марлоу в минисериала на англо-американската обществена телевизия от 1986 г. „Пеещият детектив“.

През 1990 г. е назначен за Командор на Ордена на Британската империя. Осем години по-късно е удостоен с титлата „Рицар-бакалавър“ за заслугите си към драмата.

Сред най-известните роли на Гамбън е тази на директора на Хогуортс Дъмбълдор във филмовата поредица „Хари Потър“ – роля, която той поема след смъртта на Ричард Харис през 2002 г. Общо Гамбън се превъплъщава в ролята на Дъмбълдор в шест от осемте филма за „Хари Потър“.

Гамбън е носител на няколко награди за най-добър актьор на наградите на Британската академия за телевизия (BAFTA) и е номиниран за две отличия „Еми“.

Може да харесате още