Отложиха церемонията на наградите „Еми“. Отличията станаха жертва на стачката на сценаристи и актьори

от Нощни птици

Историческата стачка на сценаристи и актьори в Холивуд провокира отлагането на 75-ата церемония по връчването на наградите „Еми“. Събитието беше планирано да се излъчи по Fox на 18 септември, предава Variety.

Отлагане на годишните телевизионни награди е имало последно през 2001 г. след атентата на 11 септември.

В тазгодишното събитие фаворит за приза е сериала „Наследници“ с най-много 27 номинации, а сред останалите в надпреварата влизат проекти като „Белият лотос“, „Последният от нас“ и „Тед Ласо“.

И макар рейтингите на церемонията да са намалели през последните години, Холивуд все още разчита на „Еми“ за възможностите си за реклама. Всеки път, когато сериал, актьор, режисьор, музикант или друг създател на съдържание е номиниран, следват прессъобщения, реклами и интервюта.

В случая обаче има решение от двата профсъюза – Гилдията на американските сценаристи и SAG-AFTRA, да ограничат броя на интервютата, които техните членове могат да дават по време на стачката. Членовете на SAG-AFTRA например не могат да ходят на рекламни обиколки, за да популяризират проекти, което е част от протестните им действия.

Стачката на сценаристите в Холивуд започна на 2 май след като от профсъюза не се споразумяха със Съюза на кино и телевизионните продуценти. Това е първият път от 15 години насам, когато писателите показват публично недоволството си. През 2008 г. протестът им продължи 100 дни, като сега в настояванията са включени по-добро заплащане и по-високи остатъчни ставки. Сценаристите също така искат да им бъде гарантирана продължителността на заетостта, да има задължителен минимален брой писатели на проект и да се ограничи използването на изкуствен интелект.

Актьорите се присъединиха към протестите на сценаристите на 13 юли. Около 160 000 актьори, членове на Гилдията на актьорите и Американската федерация на радио и телевизионните артисти, повечето от тях номинирани за „Еми“, също са сред протестиращите.

Все още няма определена нова дата за церемонията „Еми“. Според някои анализатори, събитието може да се отложи чак за януари 2024 г. От една страна по този начин се дава добра възможност за решение на спора между сценаристи, актьори и филмови студиа, но от друга – периодът е твърде дълъг, за да задържи актуалността на номинираните. Също така месец януари е запълнен с много събития, сред които и наградите „Златен глобус“.

Може да харесате още