12 български игрални филма в надпревара за „Златна роза“

от Нощни птици

Най-новото българско кино ще бъде показано във Варна в рамките на 41-ото издание на фестивала „Златна роза“ от 20-ти до 28-ми септември.

В тазгодишната селекция са включени 12 български пълнометражни игрални филма в основния си конкурс, сред които и фаворитът на Карлови Вари – „Уроците на Блага“. Филмът на Стефан Командарев с Ели Скорчева в главната роля ще открие и Киномания тази година.

В програмата на „Златна роза“ са включени още многообразни като жанр и стил филми и събития: в програмата им „Открити хоризонти“, в седемте им конкурсни програми за късометражно кино и съпътстващите събития като изложби, дискусии и представяния на книги, отбелязват организаторите от Националния филмов център. За пръв път тази година „Златна роза“ ще включи телевизионни сериали. По този повод ще има специална конкурсна програма, в която ще се проведе дискусия по тема, свързана с най-гледаните филмови сериали.

Тази година форумът чества с визията си Меглена Караламбова в чест на 80-ата ѝ годишнина. Нейният талант и чар ще красят плаката на фестивала, дело на Николай Тонков. Снимката, използвана за визията е предоставена от партньора на фестивала – Българска Национална Филмотека и е кадър от филма „Татул“ (1972 г. реж. Атанас Трайков) – първата главна роля на актрисата.

Плакат на тазгодишното издание на „Златна роза“, Снимка: НФЦ

Меглена Караламбова е родена на 20 юни 1943 г. в Пловдив. Артистичният й път е определен още в детството. Баща й Стефан Караламбов (1902–1968) е един от пионерите на българския театър, водещ актьор в много трупи из страната, пенсионирал се като народен артист от Народния театър „Иван Вазов“. Преди това е бил директор на Младежкия театър. Майка й Вяра също е актриса.

След дипломирането си през 1967 г. Меглена Караламбова работи две години във Варненския театър. Първата ѝ роля е на Елисън от „Обърни се с гняв назад” от Джон Озбърн.

От 1969 г. Меглена Караламбова е неизменно в трупата на театър „Българска армия“, където изиграва десетки роли в български и чужди съвременни и класически пиеси.

Наричана от театралите „актрисата на Леон Даниел“ за когото тя споделя: „Леон Даниел ме открехна да работя по начин, който ми дава усещането, че съм сто процента вътре в играта. Пристъпвам към всяка нова роля с любопитство, независимо дали е централна или по-малка, и гледам да доставя удоволствие и на себе си, и на публиката“.
Меглена Караламбова е гостувала на сцената на Народния театър „Иван Вазов”, Драматичен театър – Пловдив и на сцената на „Театър 199“.

Освен в български продукции, Меглена Караламбова се е снимала и в американски, френски и италиански филми. Сред най-запомнящите й роли в киното са Вена от филма „Осмият” (1969) на режисьора Зако Хеския, Тошка от „Татул” (1972) на режисьора Атанас Трайков, Вера от „Глутницата” (1972) на Иванка Гръбчева, Атанасова от „10 неплатени дни” (1972) на режисьора Януш Вазов, Пепа от „Онова нещо” (1991) на режисьора Георги Стоянов, рускинята от „Чудо” (1996) на Георги Дюлгеров и Леон Даниел, баба Величка от „Лист обрулен” (2002) на Светослав Овчаров.

През 1999 г. играе във френския филм „Изток – запад” на Режи Варние с участието на Катрин Деньов, номиниран за награда „Оскар”. През 2019 г. участва в „Обичам те, Бойдин“ на режисьора Борислав Михайловски. През 2023 кинопубликата я видя отново на големия екран във филма „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов.

Николай Тонков е графичен дизайнер, роден в София през 1969 година. Завършил е художествена гимназия в София, а през 1991 г. продължава образованието си по визуални комуникации в Берлин. Създава студио formschlag през 1997 година и от тогава до днес се занимава изключително с графичен дизайн и изграждане на корпоративна идентичност.
Поради местожителството му, студио formschlag е представено както в Берлин, така и в София. Никога не е губил връзката с България и съумява вече 30 години да жонглира и в двата града и да обслужва както български, така и германски клиенти. Студиото работи с перфектно сработени екипи от различни самостоятелни, креативни дизайнери и артисти.

Може да харесате още