Пет детски книги, които може да гледаме и на екрана

от Нощни птици

„Няма деца, които мразят четенето, има само деца, които все още не са намерили правилното четиво“. Думите са на учителя Франк Серафини. Предлагаме 10 трогателни истории, в които към детството е подходено с уважение, а сюжетите, поднесени с разбиране към малките читатели, постепенно са се превърнали в любими за новите поколения. Веднъж получили признанието им, те са претворени и в киното.

Финдъс и Петсън

Първата книга от поредицата излиза през 1984 г., а до момента на шведски са публикувани девет книги с приказки. Сюжетите, подправени с добро чувство за хумор, привличат малките читатели от целия свят и книгите са преведени на 55 езика. Творбите на шведския писател Свен Нордквист се прехвърлят и на екрана с три анимационни филма, анимационен сериал и пълнометражен филм.

Рецептата за идиличен живот на котака Финдъс включва лежерно излежаване из паянтовата селска къща на брадатия, но добродушен фермер Петсън. Двамата превръщат всекидневието в приключение, в което се замесва бик, варят се различни супи и каши, приготвя се мармалад от моркови и още вкусотии под зоркото око на Нордквист.

Питър Пан

Сър Джеймс Матю Бари е увековечил детството с „Питър Пан“. Историята за непорастващия приключенец не спира да вдъхновява творците, както за театралната сцена, така и за киното. Филмите за Пан преминават през всякакви вариации. Дисни също създава едноименна анимация. Друга известна адаптация е тази от 2003 г. с Джереми Самптер в главната роля. Стивън Спилбърг подхожда по друг път към известните персонажи и прави реверанс към врага на Пан – „Хук“, като за проекта му са ангажирани едни от най-известните актьори в Холивуд – Дъстин Хофман, Робин Уилямс и Джулия Робъртс. Джо Райт също снима своя версия на историята през 2015 г. с „Пан“. Акцентът е върху предисторията на случилото се между Питър и Уенди, а в актьорския състав са привлечени имена като Хю Джакман, Руни Мара, Грет Хедлънд, Леви Милър и Аманда Сайфред.

С „Пътят към Невърленд“ Марк Форстър подхожда към живота на самия писател Джеймс Матю Бари, изигран от Джони Деп и предполага какво е провокирало автора да напише тази вечна история. Най-очевидната тема в книгата естествено е за Пан, който иска да остане завинаги дете и да не се ангажира с отговорностите на възрастните. „Синдромът на Питър Пан“ излиза от художественото произведение и се превръща и в термин в психиатрията като става въпрос за възрастен човек, който се страхува от задълженията си и отказва да се държи в съответствие с възрастта си.

Чарли и шоколадовата фабрика

Историята за бедното дете Чарли, получаващо блокче шоколад само на празници, докато всеки ден минава през фантастичната фабрика на Уили Уонка, произвеждаща всевъзможни десерти, е публикувана през 1964 г. Сюжетът вдъхновява редица режисьори, предимно в театъра. Първата филмова адаптация излиза през 1971 г. като мюзикъл. Режисьор е Мел Стюарт, а главните роли на Уонка и Чарли са поверени на Джийн Уайлдър и Питър Оустръм.

Тим Бъртън разгръща въображението си през 2005 г. със своя версия на вълнуващата история на Роалд Дал, като Джони Деп е повече от ексцентричен в ролята на Уонка, а малкият Чарли се изпълнява от Фреди Хаймор. Тимъти Шаламе е следващият собственик на шоколадовата фабрика. Проектът, който предстои да излезе, е режисиран от Пол Кинг и проследява предисторията на познатия сюжет, като разказва как Уонка се е влюбил в сладкия десерт.

Муминтрол

Описаните с прецизен детайл закръглени същества с малки уши и големи глави – мумините – са дело на писателката Туве Янсон. Симпатичните персонажи населяват Муминската долина, някъде из Финландия. Поредицата толкова се харесва на малките читатели, че е преведена на повече от 30 езика.

Историите им са прехвърлени в комикси (включително и у нас), както и много телевизионни сериали. Има и пълнометражен филм като специално във всички проекти имат музикалните интерпретации на сюжета, създадени от Ерна Тауро. Екранизации на „Мумините“ са правени в Полша, Великобритания и Япония като всяка страна създава своя оригинална музика към филмовите си проекти, но пълна колекция от оригиналните песни на Янсон и Тауро записва първо композитора Мика Pohjola на CD (Muminröster), в памет на починалата Туве Янсон през 2002 г.

Хари Потър

Сблъсъкът между момчето с белега и Лорд Волдемор впечатлява не само с книгите на Дж. К. Роулинг, но и с екранизациите си на големия екран. Именно осемте филма правят звезди актьорите Даниел Радклиф, Рупърт Гринт и Ема Уотсън. А четирима режисьори – Крис Кълъмбъс, Алфонсо Куарон, Майкъл Нюъл и Дейвид Йейтс, претворяват в осем пълнометражни проекта вълшебния свят на малкия магьосник. Филмовите адаптации привличат и куп известни вече звезди като Тимъти Спол, Ралф Файнс, Хелена Бонам Картър, Уоруик Дейвис, Ема Томпсън, Алън Рикман и носят повече от $7,7 милиарда в глобалния боксофис.

Филмовите адаптации са изпълнени с вълшебна, на места мистична атмосфера и остават верни на книгите, като подобаващо са визуализирани чудатите персонажи като триглаво куче, гара, която води в света на магиите и приключенията из училище Хогуортс. Магията завладява все повече киното и се появява и предисторията с „Фантастичните животни“, а Warner Bros. вече заяви, че е в подготовка за заснемането на сериал, който ще бъде излъчван по HBO. Като естествено продължение на марката „Потър“ се появява и видеоигра Hogwarts Legacy. На театрална сцена постановката за малкия магьосник носи името „Хари Потър и прокълнатото дете“. Поредицата с книги е преведена на 85 езика само за 25 години и съвременните поколения стават свидетели как героят постепенно се превръща в класика, подобно на вече изброените „Чарли и шоколадовата фабрика“ и „Питър Пан“.

Може да харесате още