Gran Turismo – играта, която изтръска прахта от мазетата на геймърската култура

от Петя Славова

Когато британският геймър Джан Марденбъро се преобръща с колата си на пистата Нюрбургринг в Германия и причинява смъртта на един зрител, а също ранява други, става ясно, че виртуалната реалност не е съвсем като истинския живот.
Марденбъро бива разследван, след което и оневинен, но случаят дълго време се обсъжда в спортния свят и поставя етични въпроси имат ли място феновете на видеоигри да се състезават редом с професионалистите на пистата.
Годината е 2015 г. Историята е истинска и е пресъздадена на голям екран във филма „Gran Turismo“ на режисьора на „Елизиум“ и „Окръг 9“ Нийл Бломкамп.

Разказът тръгва от състезателната игра за PlayStation, излязла от пределите на виртуалната реалност и водеща отново до американската мечта, която включва момче от обикновено семейство, което променя съдбата си и преобръща представите за себе си, като придобива световна слава след множество перипетии.
Младият Джан (Арчи Мадакве) има проблеми с баща си (Джимон Хонсу) – професионален футболист, който не одобрява пристрастеността на сина му към играта Gran Turismo. Далеч от реалния живот, Джан все пак успява да се слее с играта до степен, че да бъде сред избраните от маркетинговия шеф на Nissan Дани Мур (Орландо Блум) да направи от виртуален играч – истински състезател на пистата.

Кадър от „Gran Turismo“. Снимка: Александра ФилмсPhoto by: Gordon Timpen

Бломкамп разказва сюжета, като превръща голяма част от реалността в нива на видеоигри, които главният герой успява да пребори или се проваля. Тръгвайки от родното място и бягството от полицаите с колата на баща си до състезанията на пистата, режисьорът оставя зрителя да усети страстта от моторните спортове, да почувства адреналина и опасностите, които съпътстват екстремното занимание.

Създадена от Казунори Ямаучи през 1997 г., играта остава най-продаваната на PlayStation, а обучението на младия Джан с другите десет най-добри е поверено на треньора Джак Салтър (Дейвид Харбър), натоварен със задачата да вкара Марденборо и колегите му във форма, така че да не бъдат изгонени – или осмени – от пистата. Скептично настроен към задачата, той се опитва да придаде цялата сериозност на ситуацията на младите хора, които едва ли са оценявали цялата сложност на ситуацията.

Orlando Bloom stars in Columbia Pictures GRAN TURISMO. Photo by: Gordon Timpen

Бломкамп представя възходите и паденията на героя като на места сантимента изпреварва спортните съперничества. Съпоставя успеха на реалния състезател с виртуалния, като описва първият като безкомпромисния и безскрупулен богаташ срещу обикновения човек, стигнал до пистата благодарение на собствените си способности и силен дух.

Режисьорът акцентира на усещанията на персонажите, опитва се да се доближи максимално до емоциите им като се спира детайлно на странностите им като например вдъхновяването преди излизане на пистата на Марденбъро с контрастиращо бавната и релаксираща музика на Кени Джи и Ения.

Историята на Марденборо е убедителен пример за това къде се намира геймърската култура в момента – онлайн връзките ѝ я направиха масова извън спалните и мазетата и поставиха началото на ера, в която електронните спортове са бизнес за няколко милиарда долара. И дава възможност на обичаната схема на Холивуд да разкаже за мечтата на малкия човек, успял да промени съдбата си като я сбъдне. Всъщност „Gran Turismo“ е поредният филм с акцент влиянието на видеоигрите, подобно на „Супер Марио Bros“, „Uncharted: Извън картата“, „The Last of Us: Последните оцелели“.

„Gran Turismo“ излиза по кината от 25 август, макар премиерата да беше предвидена за 11 август. Причината за закъснението е стачката в Холивуд, която накара „Сони“ да промени датата на излизане, тъй като актьорите Орландо Блум и Дейвид Харбър не могат да присъстват.

Може да харесате още