По-малко звезди, повече маски: Кинофестивалът в Торонто започна с последния филм на Хаяо Миядзаки „Момчето и чаплата“

от Нощни птици

Международният филмов фестивал в Торонто започна 48-ото си издание със северноамериканската премиера на „Момчето и чаплата“ – първият игрален филм на иконата на анимацията Хаяо Миядзаки от десетилетие насам и филмът, който вероятно ще му послужи като лебедова песен.

Близо 300 игрални и анимационни филма от 70 страни влизат в програмата на фестивала, като за първи път негово издание е открито с анимационен, а не игрален проект.

„Момчето и чаплата“ на Studio Ghibli е създаден по едноименната книга на японския писател Йошино Гензабуро, публикувана през 1937 г.

82-годишният Миядзаки не промотира филма и не присъства в театър „Принцесата на Уелс“, но неговата фантастична история за скръбта и порастването бяха приети радушно, предава Variety.

„За мен нито един филм не показва силата на киното като форма на изкуство, която е едновременно лична и глобална, повече от този, който ще видите“, каза Камерън Бейли, главен изпълнителен директор на фестивала, на публиката малко преди светлините да угаснат и логото на Studio Ghibli да се появи на екрана. Той определи „Момчето и чаплата“ на Миязаки като „…най-зрялото, ослепително изражение на неговата визия“. Но намекна и за това, че има и по-тъжни причини да се насладим на смелия и изпълнен с въображение свят, който маестрото е сътворил, тъй като се счита, че „Това може да е последният филм, който виждаме от него“.

Филмовият фестивал в Торонто се счита като ключова спирка в кампаниите на студиата за наградите на Академията в САЩ, но тази надпревара за „Оскар“ се развива в сянката на две трудови стачки, които оставиха сценаристите и актьорите в сянка. Това означава, че повечето звезди няма да пътуват до Канада тази есен – с изключение на няколко, които са получили разрешение от Гилдията на актьорите да правят реклама.

Подобно и на форума във Венеция, това означава, че и в Торонто ще има по-малко червени килими и по-слабо присъствие на филмовите журналисти. Но тълпите все пак се появиха. Улица „Кинг“, която служи като основен център на фестивала, беше претъпкана с местни жители, а Виго Мортенсен, който беше тук с режисьорския си опит „Мъртвите не вредят“, предизвика вълнение, когато беше забелязан да влиза в квартален ресторант.

Сред останалите звезди, които се очакват да са част от форума са Никълъс Кейдж, Шон Пен, Силвестър Сталоун, Дакота Джонсън и Итън Хоук.

И макар че фестивалът с удоволствие би обърнал страницата на COVID, нарастващите нива на вируса означаваха, че по-голям брой от членовете на публиката бяха с маски. Хората помръдваха или се местеха неудобно всеки път, когато някой се изкашляше или кихнеше, допълва изданието.

Що се отнася до „Момчето и чаплата“, действието се развива по време на Втората световна война, когато малко момче, скърбящо за мъртвата си майка, се опитва да се приспособи към живота с баща си и новата му съпруга, която се оказва и негова леля. Има и алтернативна вселена, в която той трябва да се бори със страховити папагали и да се пребори с могъщ магьосник, с когото има връзка.

В Торонто последните си филмови проекти ще представят още двама режисьори: Тайка Уайтити – Next Goal Wins и Шон Пен – Daddio. Ще бъде показан и „Анатомията на едно падане“ на Жустин Трие, който спечели тази година „Златна палма“ в Кан.

Фестивалът, който се провежда от 1976 г. няма жури, а победителят е избиран от публиката. Миналата година зрителите избраха „Семейство Фейбълман“ на Стивън Спилбърг да бъде победител.

Тазгодишното издание ще продължи до 17 септември, а закриването ще е с документалния филм „Слай“ за Силвестър Сталоун.

Може да харесате още