От блясъка до мизерията: Документална изложба, подготвена от съпругата на Хавел Олга Хавлова, в Чешки център

от Нощни птици


Документалната изложба с фотографии се открива в Чешки център. Кадрите показват срещи с деца и възрастни с увреждания, но също така и с известни личности, подкрепящи благотворителни каузи като принцеса Даяна, Алена Делон, испанската принцеса Кристина.

Други фотоси представят средата в психиатричните болници и социалните заведения по това време. Снимките
са направени от известни фотографи като Ондржей Немец, Бохдан Холомичек, Пршемисъл Фиалка, Габриела Чапкова, Зденек Храпек и други.

„Олга Хавлова беше необикновена и изключителна жена във всички отношения. Тя винаги е била опора на Вацлав Хавел, невероятен сътрудник и надежден приятел за цял живот. През 50-те и 60-те години на миналия век тя е първият читател и критик на неговите есета и драматургия, след това поддръжник на дисидентската му дейност.

След 1989 г. Олга Хавлова е истинска личност като първа дама, изпълнявайки тази роля с благородство, доброта и човечност.“

Н.Пр. Лукаш Кауцки, посланик на Чешката република в България

Олга Хавлова (11.07.1933 – 27.01.1996), по баща Шплихалова, е родена в голямо семейство в Жижков и има доста тежко детство. След като завършва училище, тя работи като счетоводителка, склададжийка, продавачка.

Запознава се с Вацлав Хавел през 1953 г. и през 1964 г. се омъжва за него. Докато Вацлав Хавел е в затвора продължава вместо него самиздат поредицата Expedice, за което е обвинена в подкопаване устоите на републиката. Сътрудничи и при издаването на „Оригиналният видеожурнал“, който документира дейността на дисидента в тогавашна Чехословакия.

По примера на Комитета за защита на несправедливо преследваните, заедно с приятели от Харта 77, тя основава Комитета за добра воля с цел да помага на хората със здравни или социални проблеми, така че да могат възможно
най-добре да се интегрират в обществото. Комитетът за добра воля е регистриран от Министерството на вътрешните работи на Чешката република на 12 април 1990 гoдина.

Няколко години по-късно, на 23 септември 1992 г., е регистрирана фондацията „Олга Хавлова“. От този момент нататък организацията използва името Комитет за добра воля – Фондация „Олга Хавлова“ (абревиатура на чешки VDV). Мисията на VDV е да подкрепя неправителствени организации с нестопанска цел в сферата на здравеопазването, социалната, хуманитарната и образователната дейност, ако имат за цел достойното включване на хора с увреждания, изоставени деца, болни и възрастни. VDV е една от най-старите и най-значимите фондации в Чехия.

През 1991 г. норвежката фондация Stiftelsen Arets Budeie присъжда на Олга Хавлова престижната награда „Жена на годината 1991“. През 1995 г. е наградена с медал Přemysl Pitter и става „Жена на годината 1995“ на Чешката република.

Настоящата експозиция може да се види от 12 септември.

Може да харесате още