Почина британският актьор Джос Акланд

от Нощни птици

Британският актьор Джос Акланд почина на 95-годишна възраст, предава BBC, като се позовава на изявление на семейството му.

Акланд е починал „мирно“, „заобиколен от семейството си“, допълват близките му. Той е описан още като „обичан баща“ с 51-годишен брак със съпругата си Розмари, която си отива през 2002 г.

Роден е през 1928 г. в Лондон. След като посещава лондонското Централно училище за реч и драма, той прави професионалния си дебют на сцената едва 17-годишен, като участва в постановката The Hasty Heart през 1945 г. Усъвършенства уменията си, като работи за различни регионални театрални трупи, а накрая се присъединява към лондонския „Олд Вик“, където дели сцената с други известни актьори, сред които Маги Смит и Джуди Денч.

Изявите му на сцената и на екрана са много, като участва в над 130 филма и телевизионни сериали. Акланд изиграва и писателя К. С. Луис в телевизионния филм от 1985 г. Shadowlands.

Има десетки участия през 80-те и 90-те години на ХХ в., сред които „Смъртоносно оръжие 2“ от 1989 г.

„Със своя характерен глас и властно присъствие Акланд придаде на ролите си уникална интензивност и сериозност – допълват още близките му в изявлението. – Той ще бъде запомнен като един от най-талантливите и обичани британски актьори.“

В интервю за BBC през 2001 г. Джос Акланд казва, че е участвал в някои „ужасни филми“, защото е бил работохолик.

Номиниран е за наградата БАФТА за най-добър актьор в поддържаща роля за ролята на Джок Делвс Броутън в White Mischief. През 2000 г. е награден с CBE за заслугите му към актьорското майсторство.

Може да харесате още