Почина британският писател Мартин Еймис

от Нощни птици

Британският писател Мартин Еймис почина на 73 години в дома си на 19-и май. Авторът е от Уелс, познат е с романите си „Пари“ от 1984 г. и „Лондонски поля“ от 1989 г.

Творбите му са постмодерни, с пряк укор към капитализма на Запада. Гротескни, иронични, книгите на Еймис се посрещат със смесени отзиви от критиката и обществото. Независимо от това той е считан за един от най-известните британски романисти на своето поколение.

Авторът живее в последните си години във Флорида, а новината за кончината му е съобщена от неговата съпруга – американската писателка Изабел Фонсека, предава New York Times.

В своята 50-годишна кариера той е автор на 14 романа, няколко нехудожествени книги и мемоари. Роден е през 1949 г. в Оксфорд и е син на романиста и поет сър Кингсли Еймис.

Мартин следва стъпките на баща си, след като завършва Оксфордския университет. Първият му роман, „The Rachel Papers“, е публикуван през 1973 г., докато работи в Times Literary Supplement, предава BBC.

Сюжетът проследява романтичните подвизи на един тийнейджър в Лондон преди университета и – както и дебютът на баща му – печели Somerset Maugham Award за художествена литература.

Еймис е съвременник на автори като Джеймс Фентън, Салман Рушди и Иън Макюън. Те принадлежат към колоритна група, която съживи британската литература и има заслуга за вдъхновяването на едно поколение по-млади писатели, отбелязва изданието.

Рушди отдава почит на Еймис в интервю за New Yorker: „Той казваше, че това, което искаше да остави след себе си, е рафт с книги, за които да каже: „от тук до тук съм аз.“ Сега гласът му затихна. Той ще липсва ужасно на приятелите си. Но ние ще имаме рафта му.“

Друг съвременник, Казуо Ишигуро, споделя пред BBC: „Той беше вдъхновение за моето поколение романисти. В сатирата му, в блестящия размах на прозата му, винаги е имало нещо нежно, недалеч от повърхността, копнеж по любов и връзка. Творбите му ще продължат да съществуват, като оцеляват през различните промени на модата и нравите.“


Може да харесате още