Пол Линч спечели „Букър“ за „Песента на пророка“

от Нощни птици

Пол Линч получи наградата „Букър“ за „Песента на пророка“. Съдиите на престижното литературно отличие не бяха единодушни в решението си да изберат този роман, който описва Ирландия, изпадаща в тоталитаризъм.

Когато ирландският писател Пол Линч започва работа по петия си роман, той мисли за дългата гражданска война в Сирия и за привидното безразличие на Запада към хората, избягали от конфликта. Така той създава книга, която да припомни за тази тежка ситуация, предава The New York Times.

„Песента на пророка“ представя Ирландия в близкото бъдеще, изпаднала в тоталитаризъм, а след това и в гражданска война, която води до бягство на семейства от страната.

Канадската писателка Еси Едугян, която е председател на тазгодишното жури, заяви, че „Песента на пророка“ резонира със съвременните кризи, включително войната между Израел и „Хамас“, но че романът е спечелил единствено заради литературните си достойнства. „Това е триумф на емоционалния разказ, смел и дързък“, каза Едугян на пресконференция преди обявяването на наградата.

Съдиите не са били единодушни в решението си, дори и след шестчасови дебати, каза Едугян. Все пак, добави тя, журито е смятало, че „Песента на пророка“ е достоен победител, който „улавя социалните и политическите тревоги на настоящия момент“.

„Песента на пророка“, която Grove Atlantic ще издаде в Северна Америка на 5 декември, седмица по-рано от първоначално планираното, победи пет други заглавия в краткия списък, сред които The Bee Sting на Пол Мъри, Western Lane на Четна Мару и This Other Eden на Пол Хардинг. Другите романи, включени в краткия списък, бяха If I Survive You на Джонатан Ескофъри и Study for Obedience на Сара Бърнстейн.

Наградата „Букър“

с парична премия от 50 000 британски лири, или приблизително 63 000 долара, се присъжда ежегодно за най-добрия роман, написан на английски език и публикуван във Великобритания или Ирландия.

Основана е през 1969 г. Сред предишните лауреати са такива литературни знаменитости като Хилари Мантел, Салман Рушди и Маргарет Атууд, въпреки че наградата е известна и с това, че помага за създаването на звезди.

Миналата година Шехан Карунатилака, писател от Шри Ланка, спечели за „Седемте луни на Маали Алмейда“ – роман, в който се разглежда травмата от гражданската война в страната му.

46-годишният Линч, бивш филмов критик, дебютира в литературата през 2013 г. с Red Sky in Morning, чието действие се развива през XIX в. и разказва за ирландец, който бяга в Америка, след като убива човек.

Сред другите му романи са Beyond the Sea, разказващ за двама мъже в капана на морето, и Grace, чието действие се развива по време на ирландския глад. Катрин Грант, която рецензира романа му в „Ню Йорк Таймс“, пише, че Линч е имал „нестихващ апетит към изобразяването на страданието“.

Действието на „Песента на пророка“ се развива в близкото бъдеще и се фокусира върху Ейлиш Стак, учен и майка на четири деца, чийто съпруг синдикалист е отвлечен от силите за сигурност – ранен знак за нарастващото авторитарно управление, което в крайна сметка води до гражданска война в Ирландия.

Може да харесате още