Прекрасната поетеса Мария Донева гостува на децата в Кьолн

от Нощни птици

По случай Националния ден на четенето в Германия наша любима поетеса Мария Донева ще гостува в Българското неделно училище „Аз Буки Веди” в град Кьолн на 18 ноември. Това съобщи за БТА директорът на образователното средище Росица Байрактарски.

В своя профил във Facebook поетесата написа: „Ама как се радвам значи!“

***

Щом вкъщи пристигне една кукла нова,
в началото не е напълно готова,

в торбичка се крие, не ѝ се играе,
защото е бебе и нищо не знае,

и другите кукли за пръв път я виждат.
Страхува се – ами ако я обиждат,

вълнува се – много ли ще я обичат,
дали с име хубаво ще я наричат…

Обаче най-важното нещо, което
със тъничко пръстче я боцва в сърцето,

това е предчувствието, и въпросът:
– Момиче? Момче? При кого ли я носят?

И после го вижда! И после се срещат!
И в тази минута усеща се нещо

вълшебно и слънчево, празнично, свое,
и куклата знае от днес на кого е.

Мария Донева в Кьолн

Ето още какво казват от училището Аз буки веди на страницата си в социалните мрежи:

Другия петък, 17.11.2023, в 16.30 часа в Библиотеката в Кьолн-Калк, точно на Деня на четенето в Германия ще можете да се срещнете с известната детска авторка Мария Донева.

Ще четем на български и немски език от преведената от нея книга „Малкият НЕднорог“, а накрая ще ръкоделстваме НЕднорози и други забавни от хартия.

Четенето е предназначено за деца 3-8 год. и техните родители!

Всички са добре дошли! Вход свободен.

Доведете и приятелите си! Ще има и книжки за закупуване при интерес.

Гостуването на Мария Донева се подпомага от общинската културна програма „360 градуса“ в Кьолн, за което благодарим от сърце, и се провежда със съдействието на Българското училище „Аз Буки Веди“ – Кьолн.

Очакваме Ви!

„Тя днес е една от най-известните български детски поетеси, която обаче обича да пише и за пораснали деца, носител на наградата „Рицар на книгата“ на Асоциация „Българска книга“, преводачка, поставя и режисира пиеси – в театъра или в психиатрията, както и автор на текстове на песни. Хубаво, нали? Нашата гостенка от Стара Загора ще чете от различни нейни книжки като „Азбука с животни професионалисти“, „Мишките отиват на опера“ – номинирана за наградата „Перото“ тази година, „Нетърпение в кутия“, а може и от многото преведени от нея на български език книжки на Джулия Доналдсън, и ще пофантазира с децата, като им покаже как се измислят истории, понякога и в рими. Ще бъде весело“, каза директорът на „Аз Буки Веди”.

Срещите с Мария Донева ще се проведат по график в класовете и групите на децата: първа среща: 10:00 – 10:45 часа, първи клас „Рачета“ и втори езиков клас, „Азбука с животни професионалисти“, „Нетърпение в кутия“; втора среща: 11:20 – 12:10 часа, трети клас, четвърти клас, пети клас и трети езиков клас, „Мишките отиват на опера“; трета среща: 13:30 – 14:15 часа, подготвителен клас и първи клас „Щурчета“, втори клас, „Азбука с животни професионалисти“, „Нетърпение в кутия“, „Зог и летящите лекари“.

„Който желае допълнително и от други класове, моля да заповяда на трети етаж, вдясно, в червената стая. Всяка среща ще бъде с различен фокус и книжка“, посочи още Байрактарски. 

За децата от Детски кът е подходящо двуезичното събитие в петък, 17 ноември, от 16:30 часа в Градската библиотека, клон Калк, на адрес Kalker Hauptstraße 247-273, 51103 Köln. Тогава Мария Донева ще чете „Малкият НЕднорог”, чийто преводач на български език е самата тя.

„Четенето е подходящо за деца от три до осем години и техните родители, а след него ще изработим малкия НЕднорог от хартия и ще си направим табелка за вратата на детската стая”, разказа Росица.

Тя добави, че това събитие се провежда с финансовата подкрепа на културна програма „360 градуса” на община Кьолн, Градската библиотека и в кооперация с Българско неделно училище „Аз Буки Веди”. Входът е свободен. 

Може да харесате още