Приказка за Кита, Краля и Градинаря или защо двама българи станаха почетни членове на Ордена на британската империя

от Нощни птици

Британското посолство в София обяви в официално прессъобщение решението на крал Чарлз III да награди директора и основателя на София Филм Фест за неговия изключителен принос за популяризация на британското кино в България

В 30-ата година от началото на Рок Филм Фест и всички инициативи на Дома на киното, провокирани от стремежа на Стефан Китанов да срещне киноманите с най-доброто от безкрайния свят на киното, бе обявена и специалната новина за признанието, което той получава за своята дългогодишна дейност – Британското посолство в София обяви официално решението на крал Чарлз III да присъди на Стефан Китанов званието Почетен член на Ордена на Британската империя за неговите заслуги за популяризиране на британското кино в България.

Началото е поставено още в последното десетилетие на ХХ век. През 1993 и 1994 в партньорство с Британския съвет в София и Лондон се реализират двата емблематични фестивали на кино и музика Рок Филм Фест. През 1996 година отново съвместно с Британския съвет, Стефан Китанов представя за първи път в България пълна ретроспектива на филмите на Монти Пайтън пред българската публика. Този специален фестивал – и най-важният му гост Тери Джоунс, бе един от поводите да се стигне до организирането и на други фестивали, в които акцент е бил винаги британското кино, за да се стигне до организирането и на Международния филмов фестивал София Филм Фест, който днес е едно
от най-важните културни събития в България, както и едно от ключовите кинофестивали в Централна и Източна Европа. София Филм Фест продължава да представя всяка година най-новите и значими творби от британското кино, включително през 2023 година в основното фестивално кино – Дома на киното е представена инициативата на Британския съвет „Пет филма за свободата“. През 2014 година София получи статут на „Град на киното“ на ЮНЕСКО и това решение до голяма степен бе повлияно от изключителната международна репутация на София Филм Фест.

Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания: „Много се радвам, че Негово Величество рeши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като създател на София Филм Фест през 1997, след изключително успешните фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, реализирани в партньорство с Британския съвет, г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните
британски филми на българските зрители.“

Ето какво сподели Стефан Китанов при новината за признанието от страна на НВ крал Чарз III:

„Работата ми с Британския съват в София, както и 7-месечният ми престой във Великобритания през 1993 и 1994 година със стипендия на Британския съвет, са в основата на всичко, което успях да реализирам от 1992 насам. Званието
Почетен член на ордена на Британската империя е изключително признание за постигнатите резултати от мен и екипа, с който съм работил през изминалите малко над 30 години. Горд съм и изключително благодарен за това признание!
Използвам повода да благодаря лично на крал Чарлс III за високата чест, както и да го поканя при следващата визита в България да засади дърво в символичната гора на София Филм Фест редом до дървото на дъщерята на най-великия британец в киното – Чарлз Чаплин.

Искате да знаете повече?

За Ордена на Британската империя

Орденът на Британската империя се присъжда за изключителни заслуги към обществото и служба, която изпъква като пример за другите хора.

Орденът на Британската империя отличава изключителни заслуги и постижения в областта на изкуството и науката, за принос към обществото извън държавната служба и за работа с различни благотворителни организации и организации, ориентирани към подобряване благосъстоянието на хората.

Орденът е учреден на 4 юни 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени. Присъжда се както за граждански, така и за военни заслуги.

Петте степени на Ордена в низходящ ред са:

Рицар или Дама на големия кръст на Ордена на Британската империя (GBE)

Рицар командор (KBE) или Дама командор на Ордена на Британската империя, (DBE)

Командор на Ордена на Британската империя (CBE)

Офицер на Ордена на Британската империя (OBE)

Член на Ордена на Британската империя (MBE)

Днес Орденът на Британската империя е рицарски орден на британската демокрация. Единственият критерий за присъждането му е ценен принос в широк кръг от сфери. Граждани на други държави също могат да бъдат удостоявани с почетно звание за заслуги към Обединеното кралство и британския народ. В наши дни Орденът на Британската империя има над 100,000 членове по целия свят.
Официалният параклис на Ордена се намира в катедралата Сейнт Пол. Неговият девиз е „За Бог и империята”.

Другият носител на почетното звание е Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на британското посолство в София.

В продължение на 30 години Валентин Въльовски развива и поддържа градината на резиденцията на Британското посолство в София, която днес мнозина приемат за най-добрата представителна градина в България. На площ от 1.5 акъра в нея растат 38 дървета (13 вида), 30 пълзящи рози (15 вида в различни цветове) и 300 розови храста (40 вида), включително типични английски сортове като Princess Charlottе и Rosa Glauca. През 1998 г. Крал Чарлз, тогава Принц на Уелс, засажда орех, превърнат от г-н Въльовски в главния елемент на градината. Г-н Въльовски е специалист в своята област, който обменя опит с колегите си от Кю гардънс и Хамптън корт в Обединеното кралство. Той редовно споделя своите познания и помогна на местно училище да създаде своя градина.

Въльовски коментира:

“Работя като градинар в британската резиденцията от тридесет години. Първата ми среща с Негово Величество Крал Чарлз III, тогава Принц на Уелс, бе през 1998 г., когато той посади орехово дърво в градината на резиденцията. По време на втората ни среща, той ми благодари лично за грижите ми към посаденото от него дърво.   

При всяка от срещите ни бях впечатлен от естественото му държание и внимание към всеки един от нас. Когато разбрах за моята номинацията за наградата (British Empire Medal), бях много изненадан и развълнуван. След одобрението ми, мога да кажа единствено, че за мен това са огромни чест и признание“.

Крал Чарлз III

Член на Ордена на Британската империя (MBE) се присъжда за изключителни постижения или заслуги за общността с дългосрочно и съществено въздействие и които могат да служат за пример.

Медалът на Британската империя се присъжда за практически заслуги за местната общност.

Негово Величество Кралят присъжда тези отличия по предложение на министъра на външните работи и въпросите на Британската общност и развитието.

„Много се радвам, че Негово Величество реши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като създател на София Филм Фест през 1997, след изключително успешните фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, реализирани в партньорство с Британския съвет, г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители.

Решението на Негово Величество да присъди на г-н Валентин Въльовски Медала на Британската империя е уместно и заслужено признание за неговата над 30-годишната държавна служба и за отдадеността, с която той развива и поддържа една от най-красивите градини в България. Съчетанието между английска градина и български рози, което създаде Валентин с много труд и търпение представлява великолепен образец на Обединеното кралство и на тясното британско-българско партньорство”, каза британският посланик в Република България д-р Роб Диксън.

Крал Чарлз III посещава два пъти България като Принц на Уелс. При първото си посещение през 1998 г. Негово Величество се среща с президента Стоянов, след което дарява 10 линейки на болницата „Царица Йоана“ в София и посещава ромска фондация в пловдивския квартал „Столипиново“. По време на втората си визита през м. март 2003 г. Негово Величество се среща с президента Плевнелиев и премиера Сакскобургготски, след което отпътува за Варна, където посещава детския център „Гаврош“ и се среща с основателя на Карин дом.

Може да харесате още