Съдът иска 18 месеца затвор за Изабел Аджани

от Нощни птици

Националната финансова прокуратура на Франция поиска условна присъда от 18 месеца затвор и глоба от 250 000 евро за актрисата Изабел Аджани, която е подсъдима в нейно отсъствие за данъчни измами и пране на пари, предаде АФП.

Аджани твърди, че е невинна. Тя е заподозряна, че е обявила дарение от 2 милиона евро под формата на заем през 2013 г., за да спести 1 милион и 200 евро такси. Както и че през 2016 и 2017 г. е имала фиктивно местожителство в Португалия, както и че през 2014 г. е превела сума през САЩ.

Защитата ѝ поиска отлагане на процеса с аргумента, че актрисата „желае да даде обяснения“ в съда, но не е могла да долети от САЩ поради „остра патология“. Съдът отхвърли това искане, като прецени, че „не е установено в достатъчна степен дали г-жа Аджани наистина е възнамерявала да присъства“.

„В края на краищата името на Изабел Аджани не е от голямо значение. Нейната известност не беше нито допълнителна причина, нито пречка за наказателното преследване“, каза финансовият прокурор. „Преди да е публична личност, тя е гражданин, който има задължения“.

68-годишната актриса и носителка на множество награди е обвинена, че е измамила данъчните власти през 2013, 2016 и 2017 г. чрез два механизма. Аджани е укрила дарение от сенегалски бизнесмен – кръстник на сина ѝ, под прикритието на заем. Актрисата е имала и фиктивно местожителство в Португалия, което ѝ е позволило да укрие данък върху доходите.

Според обвинението тя е имала основен адрес, професионална дейност и центрове на дейност във Франция през 2016 и 2017 г. и би трябвало да плати 236 000 евро данък върху доходите в родината си. Също така, според финансовата прокуратура, през 2013 г. са ѝ преведени два милиона евро от сенегалски бизнесмен, което не е било заем, а „прикрито дарение“. Договорът за заем между тях не съдържа нито лихви, нито гаранция и според обвинението е фиктивен. Това е дало възможност на актрисата да избегне 1,2 милиона евро такси за прехвърляне.

На последно място, Националната финансова прокуратура иска Изабел Аджани да бъде призната за виновна за пране на пари за това, че е превела 119 000 евро от дружество в Хонконг в „недекларирана“ американска банкова сметка. По-късно сумата е била преведена на майката на неин роднина в Португалия за закупуване на имот.

Очаква се адвокатите на актрисата да обжалват.

68-годишната Изабел Аджани – единствената, печелила пет пъти награда „Сезар“ за най-добра актриса, дебютира в театъра, преди да бележи киноекрана със своите героини от филми като „Историята на Адел Ю.“ на Франсоа Трюфо и „Кралица Марго“ на Патрис Шеро, припомня АФП. У нас последно гледахме красивата френска актриса в „Петер фон Кант“ на Франсоа Озон и „Маскарад“ на Никола Бедо.

Може да харесате още