Скандал със сесията в Национален филмов център – Виктор Божинов се ядоса, че отново не може да започне работа

от Нощни птици

Виктор Божинов ще екранизира романа на Милен Русков „Чамкория“. Това стана ясно от негов пост във Facebook.
В него режисьорът благодари на членовете на НХК при НФЦ, които са оценили проекта и по думите му са го поставили на първо място.
„С оглед на създадените условия, тази сесия сигурно ще бъде обжалвана, което ще спре и забави сериозно реализацията на филма!“ каза обаче Божинов и допълни, че подкрепя правото на всеки, които „има сериозни аргументи и причини да търси правото си“.

Предположението на Божинов се сбъдна и режисьорът избухна в социалните мрежи:

„Нека ни е честито поредното сгромолясване на правилата за оценка на проекти в НФЦ! Още 3 проекта обжалват решенията от последната сесия поради обърканата система и критерии за провеждане на конкурса според ЗФИ и ППЗФИ! Обжалваните и блокирани проекти вече достигна забележителната бройка 17!“

Режисьорът вече засне филм по другия роман на Русков „Възвишение“, като припомни, че сесията също е била обжалвана, което е довело до забавяне на снимачния процес с година и половина.

„Явно имам и в това опит, но пък тези периоди каляват! Пътуването до Чамкория ще е по-дълго от желанието!“

Припомняме, че във „Възвишение“ главните роли бяха поверени на Александър Алексиев, Стоян Дойчев, Владимир Михайлов и Параскева Джукелова.

Действието се развива през 1872 г. когато група възрожденци – чешити се опитват да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Изпълнението на задачата се оказва сложно начинание, а взаимоотношенията между колоритните персонажи издава достатъчно за българските нрави по онова време.

Романът „Чамкория“ връща времето към 20-те години на миналия век, когато политическата обстановка в страната се крепи на групировки като Военния съюз, Демократическия сговор и ВМРО и Единния фронт от другата страна.

Главният герой не принадлежи към нито една от тях, което му позволява да оцени приноса на всяка в живота на обикновения човек. „Чамкория“ е поставена в театъра от Явор Гърдев като Захари Бахаов получава „Аскеер“ за водеща мъжка роля.

Виктор Божинов е режисьор на пълнометражните филми „Възвишение“, „Голата истина за група Жигули“ и „Бягство“. Той работи и по телевизионни сериали като „Вина“, „Под прикритие“, „Пътят на честта“, „Връзки“ и др.

Може да харесате още