След 14 години забрана режисьорът Джафар Панахи най-сетне успя да напусне Иран

от Нощни птици

Един от най-открояващите се съвременни ирански режисьори Джафар Панахи, чийто живот е белязан от сблъсъци с правителството на страната му, напусна родината за първи път от 14 години насам, предава The Guardian.

Съпругата на Панахи, Тахерех Саиди, публикува снимка в Instagram, на която се вижда как пристига със съпруга си на неизвестно летище.

В заглавието Саиди намеква, че забраната за пътуване на Панахи е била отменена и че те са заминали „за няколко дни“. На снимката двойката е показана с няколко големи куфара. В социалните мрежи някои предположиха, че фонът подсказва, че Панахи може да е във Франция.

62-годишният режисьор е най-известен с филми като „Белият балон“, „Кръгът“ и „Такси в Техеран“, както и с това, че кариерата му преминава под строгото наблюдение на иранското правителство.

Забраната за пътуване му е наложена за първи път през 2009 г. след участието му в погребението на студент, убит по време на Зелената революция. Тогава Панахи се опитва да заснеме филм на фона на въстанието.

През следващата година той получава шестгодишна условна присъда и 20-годишна забрана за пътуване и снимане на филми за „пропаганда срещу системата“.

На практика – а понякога и буквално – под домашен арест, Панахи продължава да работи, което води до филми като „Това не е филм“ (2011 г.) – документален видеодневник, контрабандно изнесен от страната на USB устройство, скрито в торта, и след това показан на филмовия фестивал в Кан.

През 2013 г. печели „Сребърна мечка“ на Берлинския филмов фестивал за „Затворена завеса“, а след това и голямата награда на фестивала през 2015 г. за „Такси Техеран“, който е изцяло заснет в автомобили. Освен това печели наградата за най-добър сценарий в Кан за филма „3 лица“ през 2018 г. и получава голямо признание за „Без мечки“ през 2022 г. Филмът бе показан и у нас по време на тазгодишното издание на София Филм Фест. Продукцията е носител на Специалната награда на журито от фестивала във Венеция.

През юли миналата година Панахи беше арестуван и вкаран в затвора, след като отиде в прокуратурата на Техеран, за да се поинтересува от случващото се с колегата си дисидент, режисьора Мохамед Расулоф, който беше задържан няколко дни по-рано след критика към правителството.

През февруари Панахи обявява гладна стачка, което доведе до освобождаването му под гаранция два дни по-късно.
Някои предполагат, че Панахи може да участва в тазгодишния филмов фестивал в Кан като жури.

По време на последния престой на режисьора в затвора в Иран избухнаха протести след смъртта през септември на Махса Амини, 22-годишна жена, която е била задържана от полицията, защото не е носела правилно хиджаба си.

Може да харесате още