Sofia MENAR за 16-и път с историите от Близкия изток, Африка и Азия

от Нощни птици

За 16-и път истории от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка гостуват на Sofia MENAR.

Форумът ще бъде открит на 12 януари в Дома на киното с казахстанската комедия „Див лук”, отличена на МФФ Венеция.

Фестивалът продължава до 28 януари, а прожекциите са в салоните на Дома на киното, Културен център G8, „Евро синема”, кино „Влайкова”, както и онлайн на Neterra TV+.

Над 40 премиерни игрални, документални и късометражни филма са включени в програмата на фестивала, като голяма част от тях ще бъдат достъпни за зрителите в цялата страна благодарение на сътрудничеството на Sofia MENAR с Neterra TV+.

Предварителната продажба на онлайн билети в Neterra TV+ започва на 15 декември, като всеки закупил пълния пакет филми по време на предварителната продажба ще получи бонус от 5 онлайн билета.

Сред акцентите на фестивала е комедията от Йордания „Дъщерите на Абдулрахман”. Те са четири сестри, а все едно са от различни майки. Религиозната Амал е образец за консервативните араби, старата мома Зейнаб гледа баща си и отдавна не мечтае за нищо, разхайтената Самах не спира да следи мъжа си, а най-малката – Хитам, си има приятел в Дубай, за когото не смята да се омъжва. Филмът е носител на наградите на публиката от фестивалите в Сан Диего и Кайро, както и на наградата на журито от фестивала в Бейрут.

Снимка: Sofia MENAR

Тази година програмата е изпълнена с комедии от целия МENAR регион: „Всички пътища водят към Рим“ от Ливан, „Сбогом, Шмит“ от Азербайджан, „Село без деца“ от Иран, „Абу Садам” от Египет…

Своята премиера ще има и най-гледаният филм в Мароко за изминалата година „Лято в Буджад”, с награда за сценарий от фестивала на арабското кино в Ротердам.

Средата на 80-те, слънчево Мароко, омайни топли тонове и едно хлапе, израснало във Франция, което трябва да свикне с новия си начин на живот в Северна Африка. Карим се завръща в бащиния дом, след като години наред е живял в Париж. Там го очаква новото семейство на баща му. Момчето трудно намира език с връстниците си и търси приятелството на местния хулиган Мехди, който бързо го въвежда в триковете за бързо печелене на пари.

Фокусът на фестивала ще бъде върху немските копродукции със страни от региона на MENAR. Сред заглавията са „Любов x 3” на Фараз Шариат с две награди от Берлинале, „Любов, дойче марки и смърт” на Джем Кая, отново отличен на Берлинале, „Камъкът си тежи на мястото” на Илкер Чатак с награда за сценарий от МФФ – Мюнхен, и „Орай” на Мехмет Бююкаталай с награди от Берлинале и МФФ Монс. „Дойче MENAR” е съвместна инициатива на фестивала с Гьоте институт – София.

Може да харесате още