София Филм Фест и за малките

от Нощни птици

Преследване на пилета, управляване на трактор, сериозна предприемаческа авантюра с яйца и кокошки и яки тренировки по хокей – това са част от включените приключения в прожекциите от София Филм Фест, предназначени за деца.

Време за специален акцент върху избраните филми в програмата „СФФ деца“ на 28-ия София Филм Фест, които са пътешествали из целия свят и през март ще ги видим на голям екран в София. Главен селекционер на детската рубрика е режисьорът Андрей Хадживасилев.

С наградата от Анеси за най-добър пълнометражен анимационен филм и с номинация за „Сезар“, „Пиле за Линда!“ е един от рисуваните бисери във фестивалната ни програма, копродукция между Франция и Италия на режисьорите Киара Малта и Себастиен Лауденбах. Историята проследява всевъзможните трудности – включително затворени магазини и тълпи хора, задръстили улиците, които се изпречват пред майката на Линда в нейния опит да спази обещанието си и да намери любимото ястие – пиле с чушки – за дъщеря си.

Новият филм на чешкия сценарист и режисьор Даниел Панек носи заглавието „Големи мечти“ и връща спомените на няколко поколения към края на миналия век и зимната олимпиада в Нагано, Япония. Тогава чешкият отбор по хокей на лед печели така жадуваната олимпийска титла и всички младежи в родината искат да бъдат като своите идоли. 11-годишният Дом организира отбор, който ще се изправи срещу хокеистите от съседното село и задължително трябва да завоюва победа.

Филмът на германския режисьор Щефан Вестервеле „Бягството на Фин“ е изпълнена с емпатия и приключения история за порастването на Фин, който се чувства самотен и забравен след развода на родителите си, особено когато трябва да пътува между къщите на майка си и баща си. След като го ограбват във влака, Фин среща 12-годишната Йола, двамата открадват трактор и поемат с него към морето, а по пътя успяват да станат приятели и да изживеят незабравими приключения.

„Кокоша ферма“ е дело на канадския режисьор Себастиен Ганье, получил две награди за най-добър международен детски филм на фестивала SCHLiNGEL – на MDR и на „Клуба на фестивалните деца“. Публиката в София ще се срещне с предприемчивия 12-годишен Макс, който ентусиазирано работи за създаване на ферма със стотици кокошки носачки в плевнята на братовчед си, с негова помощ и със съдействието на млада инфлуенсърка, която споделя клипове за… домашно земеделие.

Може да харесате още