„Солтбърн“ и „Всички сме непознати“ в програмата на София Филм Фест

от Нощни птици

Два от най-очакваните филми на годината ще бъдат представени в рамките на 28-ото издание на София Филм Фест. „Солтбърн“ и „Всички сме непознати“ ще можем да гледаме през март.

„Солтбърн“

Entertainment Weekly определят новия филм на Емералд Фенел като „готически трилър, поръсен с отровен, бонбонено-бляскав прашец“. В главните роли на предизвикателната, забавна и екстравагантна история са Бари Киоган и Джейкъб Елорди, партнират им безупречните майстори в актьорската професия Розамунд Пайк, Кери Мълиган и Ричард Е. Грант.

Оливър е загубеняк без приятели в Оксфорд, но получава покана да прекара лятото в просторното имение „Солтбърн“, собственост на богатото семейство на новия си познат Феликс.

Там Оливър прекарва незабравими дни и научава истинските дълбини на покварата, до които могат да доведат парите и привилегиите. Световната премиера на филма е в програмата на Телурайд и в последните три месеца на 2023 г. той се превърна в една от най-обсъжданите творби, с пет БАФТА номинации, включително за британски филм на годината, три актьорски признания (за Киоган, Елорди и Пайк) и с номинация за оригинална музика.

„Всички сме непознати“

на Андрю Хейг се появи като ярък фойерверк на филмовия небосклон и продължава да очарова почитателите на сюрреалистични, изпълнени с емоции, удивителна енергия и впечатляващи герои киноистории. Според Total Film творбата е „свидетелство за силата на любовта“, в която главните роли са поверени на двама от най-търсените ирландски актьори в последните години – Андрю Скот и Пол Мескал.

Кадър от филма „Всички сме непознати“. Снимка: София Филм Фест

С над 100 номинации на фестивали в Европа и Америка, включително и 6 очаквания за БАФТА, с награди, присъдени от кинокритици от цял свят, филмът получава и овациите на публиката, спечелена от внимателния баланс между чувствената любовна история и съкровените семейни отношения.

Разказът е адаптация по романа Strangers на Таичи Ямада и среща зрителите със самотен писател, потънал в спомени за отдавна починалите си родители.

Той започва страстна любовна връзка с тайнствен съсед, а връщането му в родния дом го среща с… майка му и баща му (Клер Фой и Джейми Бел), които изглеждат досущ като в спомените от преди 30 години… „Всеки от нас го боли, всеки се надява, всички обичаме…“

Може да харесате още