Стефан Вълдобрев става жури в тазгодишното издание на „Златна роза“

от Нощни птици

За пореден 41-и път във Варна ще се проведе фестивала на българското кино „Златна роза“. Прожекциите ще се състоят между 20-и до 28-ми септември, като фестивалът включва представителна селекция от пълнометражно и късометражно игрално кино на български творци и копродукции с българско участие, изложби, посветени на актьорите, които ще помним, представяния на книги, кръгли маси и дискусии, концерти, партита, срещи с любими звезди, отбелязват организаторите.

16 пълнометражни, 15 късометражни и 3 телевизионни сериала (създадени чрез филмов способ) влизат в конкурсната програма, като вече са ясни имената и на първите двама членове на журито. Това са Стефан Вълдобрев и проф. Дина Йорданова.

Стефан Вълдобрев е театрален и филмов актьор, композитор, музикант певец, кинорежисьор, носител на наградата за най-добър актьор от фестивала „Златна роза“ (2004) за ролята си във филма „Изпепеляване“ (реж. Станимир Трифонов).

Проф. Дина Йорданова – филмов изследовател и кинокритик, преподавател и създател на програмата по филмови изследвания в Университета на Сейнт Андрюс в Шотландия, водещ специалист в областите на балканското и източноевропейското кино, кинофестивалите по света и глобалните филмови мрежи.

В паралелната секция „Открити хоризонти“ участват пълнометражни и късометражни филми, разширяващи многообразието от гледни точки към съвременното българско игрално кино. Всички филми от двете програми ще бъдат обект на предварителна селекция.

За първи път тази година в рамките на фестивала ще се проведе конкурс за най-добър телевизионен сериал. Право да кандидатстват имат продукции, създадени от септември 2022 г. до септември 2023 г. включително и телевизионни сериали, неизлъчвани до началото на предстоящото издание на „Златна роза“. Заявки се приемат на адреса на НФЦ до 30-ти юни.

Може да харесате още