Сценаристи на сериали обвиняват БНТ, че не разпространява проектите в чужбина

от Нощни птици

Българската национална телевизия отказва да сключи договори за разпространение на сериалите „Денят на бащата“ и „Войната на буквите“ в чужбина. Това става ясно от писмо, изпратено до Съвета за електронни медии (СЕМ) от сценаристите на двата проекта Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов.

В изпратения текст се казва, че на 19 март 2021 г. БНТ не е подписала договор за разпространение с Goquest Media за сериала „Денят на бащата“. Това е станало „след месеци на кореспонденция и преговори и след постигане на взаимно съгласие по условията на сделката“. Сценаристите посочват, че сериалът е получил „Първа категория“ от БНТ за художествените си качества и е бил в официалната селекция на форумите Série Series Fontainebleau и Venice International Film Festival – Gap Financing Market.

„Този изненадващ отказ лиши не само БНТ от приходи, но ощети авторите и актьорите, тъй като сериалът никога след това не получи международно разпространение. Щетите се измерват не само в пропуснатите финансови ползи, но и в лишаване от възможност за международно творческо развитие на целия екип“, коментират авторите на проекта.

Също така е имало предложение от студията за телевизионни филми „Екран“ сериалът да има продължение, но тогава в длъжност встъпва нов генерален директор на телевизията, „в чийто мандат се случиха всичките откази за международно представяне на въпросните проекти и втори сезон така и не беше реализиран“, казват още тримата сценаристи.

Подобна съдба получава и друга продукция на БНТ – „Войната на буквите“. Сериалът е получил предложение за разпространение от Film Bridge International, която е продуцирала и разпространявала едни от последните филми на Антъни Хопкинс, Ал Пачино, Браян Кокс, Клаес Банг.

„БНТ отказва да подпише договор без никакви аргументи“, коментират авторите на писмото. Според твърденията им обществената телевизия не е позволила „Войната на буквите“ да участва на фестивала за телевизионни сериали в Берлин (TV series Festival Berlin). Това е станало, въпреки че „селекционната комисия беше дълбоко впечатлена от цялостния иновативен подход, използван във „Войната на буквите“, казват още сценаристите.

В писмото те се усъмняват в „целенасочен саботаж или немарливост при управлението на проектите от обществената телевизия“.

„И в двата случая БНТ е загубила и престиж, и финанси, да не говорим за пропуснатите материални и нематериални ползи за творците и актьорите. Това не просто блокира творческото развитие на десетки автори и артисти, но и развитието на цялата индустрия, и считаме, че обществото трябва да получи отговори“, пише в писмото и се допълва, че в гилдията се разпространяват хипотези, повдигащи съмнения за това, че конкретни продуценти и автори са спъвани за сметка на други“.

Маркова, Кертова и Иванов искат СЕМ да организира публично изслушване или дискусия с ръководството на БНТ по отношение на българското телевизионно филмопроизводство, финансирано от обществената медия, разпространението на българския културен продукт в чужбина и създаването на благоприятна среда за реализиране и популяризиране в чужбина на български телевизионни продукции.

Отговорът на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков до СЕМ по време на заседание на медийния регулатор е, че БНТ иска да се свърже с повече големи платформи, отколкото с посредници, и че се водели преговори с HBO за излъчването на няколко сериала като „Войната на буквите“, „Вина“, „Порталът“, „Под прикритие“, „Денят на бащата“.

Но отговорът на сценаристите е, че твърдението за преговори с HBO е „въвеждане в заблуда“. „Да предоставиш сериалите за НВО България или в най-добрия случай НВО за Балканите, не означава световна дистрибуция“, коментират те. По думите им „Денят на бащата“ вече няма шанс за световно разпространение, тъй като са минали четири години от неговото излъчване, а „пазарът купува само нови проекти“.

„Обяснението, че БНТ подбира фестивалите спрямо таксата, е също нерелевантно, тъй като таксата е платена от изпълнителния продуцент и участието на фестивала по никакъв начин не е предполагал разход от страна на БНТ“, казват още сценаристите.

СЕМ е предложил да се организира кръгла маса между творците, продуцентите и генералния директор по въпроса с филмопроизводството.

Тримата сценаристи допълват: „Тази битка за нас е загубена, но считаме, че е време да се прекрати мълчанието и да започнем всички да говорим за това какво се случва в националната телевизия“.

Може да харесате още