Украински и български филми на фестивала за етнографско кино „ОКО“

от Нощни птици

Четвъртото издание на фестивала „Око“ ще се проведе от 1 до 7 октомври в София. Форумът обединява кинематографисти и фолклористи, като в програмата влизат етнографски, антропологични, документални и игрални филми.

Тази година България официално посреща фестивала с украински филми, които отразяват живота на украинците по време на войната. Филмите ще се състезават в конкурсна програма за пълнометражни и късометражни проекти, както и в два национални конкурса – украински и български.

Основната локация на филмовия фестивал „ОКО“ ще отвори две зали в Културен център G8. Там зрителите ще могат да избират за гледане филми от международната и националната (украинска и българска) конкурсна програма, както и да посетят специални прожекции на документални, игрални и експериментални филми. Специалните събития на „ОКО“ ще се проведат и на други места.

Откриването на 1 октомври е с филма „Живот на предела“ в зала Rainbow Plaza. Режисьор е Павло Пелешок, а продукцията обхваща периода от Революцията на достойнството до пълномащабната война.

Конкурсната програма ще бъде оценявана от професионалисти в областта на киното и етнографията от Украйна и България. Украинското национално жури ще оценява българската програма и международните късометражни филми. Българското национално жури ще даде оценка на украинските филми и на международната пълнометражна програма.

Националното украинско жури

Анастасия Пугач – PR директорка, прессекретарка на редица събития от филмовата индустрия. Тя е изпълнителната продуцентка на документални филми, а също е PR директорка на Международния филмов фестивал „Миколайчук OPEN“ (Чернивци).

Евхения Кригсхайм – продуцентка, членка на Украинската филмова академия, основателка, директорка и програмна мениджърка на фестивала Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival.

Олена Ивановска – украинска фолклористка, доктор на филологическите науки, професор, ръководителка на катедрата по фолклористика в Научно-образователен институт по филология на Киевския национален университет „Тарас Шевченко“ (2007 – 2019 г.).

Олеся Наумовска – доктор на филологическите науки, доцент, ръководителка на Катедрата по фолклористика в Научно-образователния институт по филология към Киевския национален университет „Тарас Шевченко“. Научните ѝ интереси включват приказкознание, световен фолклор, митология, народна проза и народна култура.

Националното българско жури

Надежда Косева – българска режисьорка, продуцентка и сценаристка. Сред филмите ѝ са късометражните „Ритуалът“, „Омлет“ и „Втори дубъл“. „Ирина“ е дебютният ѝ пълнометражен филм, който излиза на екран през 2018 г. и през следващата година печели наградата на Европейската филмова академия за „Откритие на годината“.

През 2005 г., заедно с режисьорката Светла Цоцоркова, г-жа Надежда основава продуцентската компания Front Film, която създава филми като „Валсове и танга от село Бела вода“ (реж. Иван Владимиров) – късометражен игрален филм, който получава специална награда от журито на Средиземноморския филмов фестивал в Монпелие през 2008 г.; „Буферна зона“ (реж. Георги Джулгеров) – пълнометражен игрален филм; „Жажда“ (реж. Светла Цоцоркова) – пълнометражен игрален филм, чиято премиера се състои на Международния филмов фестивал в Сан Себастиан през 2015 г. и който печели наградата на Европейската филмова академия „Откритие на годината“ през 2016 г.; „Кораб в стая“ (реж. Любомир Младенов) – пълнометражен игрален филм, който е селектиран за конкурса на Международния филмов фестивал в Токио през 2017 г.

Александър Алексиев – български актьор и продуцент, съсобственик на продуцентската компания NO BLINK. През 2018 г. получава наградата за най-добра мъжка роля във филма „Възвишение“ (2017 г.) на МФФ „Златна роза“. Снимал се е във филми като „Ще плюя върху вашите гробове“ (2013 г.), „Форпост“ (2020 г.) и др.

Освен това г-н Александър продуцира редица музикални клипове, реклами, документални, късометражни и игрални филми, сред които е и дебютният игрален филм на Яна Титова „Доза щастие“, който се превърна в най-касовия български филм за 2019 г. В момента Алексиев промотира втория пълнометражен филм на Титова – „Диада“, показан на фестивала „Златна роза“.

Галин Георгиев – български етнолог, автор на редица научни трудове. Завършва Историко-етнографския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ в София през 1999 г. През 2004 г. защитава докторска дисертация в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, където работи и понастоящем. Освен това е съпредседател на Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“.

Може да харесате още