Тениски на стачкуващите в Холивуд засенчват блясъка на червения килим на фестивала във Венеция

от Нощни птици

„Командирът“ (Comandante) на италианеца Едоардо Де Анджелис откри тазгодишния фестивал във Венеция. Филмът, чийто сюжет разказва за Втората световна война, е сред претендентите (общо 23) за голямото отличие „Златен лъв“. Продукцията замести „Претенденти“ на Лука Гуаданино, чиято звезда Зендая няма да се появи на червения килим, заради стачката в Холивуд.

Още много звезди няма да присъстват на голямото киносъбитие. Сред тях е и Брадли Купър. Изминаха пет години, откакто той представи филма си „Роди се звезда“ във Венеция. Появата му заедно с Лейди Гага беше олицетворение на холивудския блясък. Двамата пристигнаха с лодка, държаха се за ръце на червения килим и – на препълнена пресконференция – обсъдиха взаимното си обожание.

Но когато тази седмица във Венеция ще се състои премиерата на последния му режисьорски проект – биографичния филм „Маестрото“ за Леонард Бърнстейн, актьорът и режисьор няма да присъства, за да се снима с присъстващите, нито пък ще раздава автографи. Неговата колежка Кери Мълиган също няма да бъде на форума, предава The Guardian. Появата на Купър във Венеция малко по-рано е било прието с вълнение, но всъщност присъствието му в града е свързано само с факта, че той е искал да провери филма си.

Кадър от „Маестрото“ с режисьор Брадли Купър. Снимка: Venice Film Festival

Може да се каже, че най-старият филмов фестивал в света, който традиционно е отправна точка за „Оскар“-ите, тази година е лишен от блясъка си. Причината е именно продължаващата стачка на актьорите и сценаристите, която спря динамиката на Холивуд, а на звездите е забранено да рекламират филмите си, включително на червения килим и не дават интервюта.

В сряда, когато дъждовете продължаваха да се изливат на Лидо, организаторите се надяваха, че силният състав, включващ филмите „Присила“ на София Копола, „Убиецът“ на Дейвид Финчър, „Произход“ на Ава Дюверней и „Клети създания“ на Йоргос Лантимос, ще помогне да се смекчи помраченото настроение, отбелязва още изданието.

Все пак се очаква Адам Драйвър, който участва във филма на Майкъл Ман „Ферари“, да пристигне и да представи творбата. Причината е, че филмът беше освободен от участие в стачката, тъй като е направен извън системата на големите студия. Но в бранша цари нервност, че Драйвър няма да остане през нощта и планира да облече профсъюзна тениска под смокинга си.

На пресконференцията при откриването на фестивала членовете на журито на конкурса, сред които режисьорите Деймиън Шазел, Мартин Макдона и Лора Пойтрас, също носеха тениски с надпис: „Гилдията на сценаристите стачкува!“

„Днес е 121-ият ден, в който сценаристите в Холивуд стачкуват, и 48-ият ден, в който актьорите стачкуват“, каза Шазел, режисьор на La La Land и председател на журито, което присъжда най-голямата награда „Златен лъв“.

По думите му основната идея, че всяко произведение на изкуството има стойност само за себе си, което не е просто част от съдържанието, е подкопана.

„За мен това е основният проблем, откъдето идва дебатът за остатъчните суми. Става дума за това хората да получават възнаграждение за всяко произведение на изкуството. Става дума за изкуството над съдържанието.“

Много колеги, добавя Шазел, биха искали да присъстват на фестивала, но не са могли да го направят. „Това е много тежък момент в Холивуд за всички, засегнати от спирането на работата. Искахме по някакъв начин да признаем това“, каза той.

Освен Драйвър, на фестивала се очакват още Джесика Частейн, Мадс Микелсен, Леа Сейду, Кейли Спини и Джейкъб Елорди. Директорът на фестивала Алберто Барбера признава, че „въздействието на актьорската стачка ще се усети, защото, разбира се, някои много важни актьори ще липсват“, но подчертава, че ситуацията не е толкова лоша, колкото е изглеждала в началото.

Но с по-малко звездни клюки вниманието рискува да бъде погълнато от включването на нови филми на Роман Полански и Уди Алън в тазгодишния списък. 90-годишният Полански продължава да се укрива от САЩ заради присъда за изнасилване през 70-те години на миналия век. Жертвата отдавна му е простила, но той е изправен пред други обвинения в посегателство, които отрича.

87-годишният Алън е разследван два пъти от социалните служби за предполагаемо нападение над осиновената си дъщеря и е оправдан. Но той е на практика също е изхвърлен от Холивуд.

„Историята на изкуството е пълна с творци, които са били престъпници, но въпреки това продължаваме да се възхищаваме на работата им“, казва Барбера за Полански. Той добави, че Алън е „напълно оправдан“ и продължаващата враждебност към него е „абсолютно неразбираема“.

Стартът на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция, който ще продължи до 9 септември, бе с връчването на две почетни отличия „Златен лъв“ за принос в киното. Наградите отидоха при италианската режисьорка Лилиана Кавани и хонконгският актьор Тони Лън Чу-вай.

Може да харесате още