Том Ханкс се обявява срещу книгите, цензурирани заради „съвременната чувствителност“

от Нощни птици

Актьорът Том Ханкс заяви, че ще бойкотира книгите, пренаписани, за да отразяват „съвременната чувствителност“.

Коментарите му последваха съобщението на издателство Puffin от февруари, че книгите на покойния Роалд Дал се пренаписват, за да се редактират всички обидни изрази, така че „да могат да продължат да се ползват от всички и днес“. Думи като „дебел“ и „грозен“ бяха премахнати, а сегментите, засягащи расата, пола и психичното здраве, бяха променени. Решението предизвика разногласия и даде началото на дебат за културата.

Снимка: Facebook

Сега Том Ханкс се включи в разговора след излизането на дебютния му роман „Създаването на още един голям филмов шедьовър: един роман“ по-рано този месец.

В разговор с BBC Radio 4 Ханкс заяви: „Аз съм на мнение, че тук всички сме възрастни. И разбираме времето и мястото, както и кога са били написани тези неща. И изобщо не е трудно да се каже, че това не е съвсем в реда на нещата, нали?“

„Нека вярваме в собствената си чувствителност, вместо някой да решава от какво можем или не можем да се обидим“, продължи той. „…Нека аз да реша от какво съм обиден и от какво не съм обиден. Бих бил против да се чете всяка книга от която и да е епоха, на която пише „съкратено поради съвременната чувствителност“.

В статията са използвани материали от чуждестранния печат: https://faroutmagazine.co.uk

Може да харесате още