Убиха иранския режисьор Дариуш Мехрджуй и съпругата му

от Нощни птици

Един от най-известните ирански филмови режисьори Дариуш Мехрджуй е намерен мъртъв заедно със съпругата си, предаде BBC. Според иранските власти 83-годишният мъж и Вахидех Мохамадифар са открити с прободни рани в дома им близо до столицата Техеран в събота вечерта.

Мехрджуй е смятан за един от основателите на иранската нова вълна в киното.

Иранската съдебна система съобщи, че до момента във връзка с убийството са арестувани седем души.

Говорителят на полицията Саид Монтазер-Мехди заяви, че детективите са „достигнали
до убедителни доказателства, свързани със случая“.

Според главния съдия Хосейн Фазели Мехрджуй е поканил дъщеря си да дойде в дома му в град Карадж на вечеря в събота вечерта. Твърди се, че когато е пристигнала, тя е открила телата на родителите си.

Съобщението гласи още, че съпругата на Мерхджуй Мохамедифар, сценарист и дизайнер на костюми, наскоро се е оплакала, че е била заплашвана и че къщата е била ограбена.

Иранският актьор и режисьор Хуман Сейеди беше сред хората, които се включиха в социалните медии, за да реагират на убийствата, определяйки ги като „ужасни и брутални“.

Мехрджуй, който на младини учи в САЩ, а след това пет години живее във Франция, за пръв път придобива национална и международна известност с филма си „Кравата“ от 1969 г., който разказва за обсесията на селянин от
легендарното животно.

Другите му най-забележителни филми са „Хамун“, „Крушовото дърво“ и „Лейла“ – последният за безплодна жена, която насърчава съпруга си да се ожени за втори път.

Движението на новата вълна се фокусира главно върху реализма, но Мехрджуй е известен с това, че черпи вдъхновение от литературата.

През годините той получава много награди, но макар филмите му да са отбелязвани на международни филмови фестивали, повечето от тях едва ли са видели бял свят в Иран поради цензурата.

Може да харесате още