„Уроците на Блага“ ще се бори за „Оскар“

от Нощни птици

Най-новият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ е българското предложение за „Оскар“. От НФЦ съобщават, че филмът е избран единодушно от заседаващата комисия в състав кинокритика Людмила Дякова, режисьора Зорница-София Попганчева, оператора проф. Емилия Стоева, кинокритика гл. ас. д-р Деян Статулов и Христо Христозов – програматор в Дом на киното.

Филмът разказва за пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонна измама. Героинята остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

До този момент „Уроците на Блага“ има забележителни фестивални успехи, като е отличен с Голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности – МФФ Карлови Вари 2023. Продукцията влиза и в официална конкурсна програма на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey. Ще бъде показан и във Варна на тазгодишното издание „Златна роза“ през септември.

Режисьорът Стефан Командарев е автор на отличени игрални филми: „В кръг“ (2019, премиера МФФ Сараево, носител на 8 награди ), „Посоки“ (2017, премиера в „Особен поглед“ – МФФ Кан, спечелил 12 награди на международни фестивали), „Съдилището“ (2014, с 12 награди, вкл. „Златна роза“ 2014), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008, в краткия списък за чуждоезичен Оскар, спечелил 35 международни награди).

Командарев има седем значими и награждавани документални филма. Член е на Европейската филмова академия.

„Уроците на Блага“ се състезава в категорията международен пълнометражен филм на 96-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия.

Може да харесате още