За кожата на Клеопатра

от Нощни птици

Интересна полемика предизвика в Египет документалният сериал на Netflix, който представя кралица Клеопатра VII като чернокожа африканка, предава BBC.

Според адвокат Махмуд ал-Семари, подобно решение цели да „заличи египетската идентичност“. Правозащитникът дори подаде жалба с искане да се блокира достъпа до стрийминг платформата в Египет като се позова на мнението на археолог, според когото Клеопатра е била „светлокожа“.

Махмуд ал-Семари също така твърди, че сериалът включва визуални материали и съдържание, които нарушават египетските медийни закони, и обвини Netflix, че се опитва да „популяризира афроцентристкото мислене.“

Захи Хавас, историк и археолог, който е сред най-известните египтолози в света, бивш министър на антиките изрази подобно мнение пред вестник „Ал-Масри ал-Юм“: “ Клеопатра е била гъркиня, което означава, че е била светлокожа, а не чернокожа“.

Експертът уточни, че единствените владетели на Египет, за които е известно, че са били чернокожи, са кушитските царе от 25-та династия (747-656 г. пр. Хр.).

От Netflix се защитиха с тезата, че все още няма единно признание за произхода на Клеопатра, като актрисата, изпълняваща главната роля Адел Джеймс допълни, че не е нужно сериалът да бъде гледан от хора, които не харесват кастинга на актьорите.

Клеопатра е родена в египетския град Александрия през 69 г. пр.н.е. и става последната царица от гръкоезична династия, основана от македонския генерал Птолемей на Александър Велики.

Тя наследява баща си Птолемей XII през 51 г. пр.н.е. и управлява до смъртта си през 30 г. пр.н.е. След това Египет попада под римско владичество.

Самоличността на майка ѝ не е известна и според историците е възможно тя да е била местна египтянка или да е жена, която принадлежи от друга част на Африка.

Още през февруари стана ясно, че британската актриса от смесена раса Адел Джеймс ще влезе в ролята на Клеопатра в документалната поредица, като този избор се приема за „намигане към вековния разговор за расата на владетелката“.

Американската актриса Джада Пинкет Смит, която е и изпълнителен продуцент на проекта защити това решение с думите, че не се чуват често истории за чернокожи кралици, а това е важно за нейната общност.

Преди три години плановете за филм за Клеопатра с участието на израелската актриса Гал Гадот предизвикаха разгорещени дебати в социалните медии, като мнозина настояваха ролята да бъде поверена на арабска или африканска актриса.

Впоследствие Гадот защити решението за нейния избор, като заяви шеговито: „Търсехме македонска актриса, която да пасне на Клеопатра. Понеже нямаше наблизо – аз много исках да бъда Клеопатра“, припомня думите ѝ BBC.

Може да харесате още