Довчерашни врагове заровиха томахавките в името на… четенето и получиха отличие „Рицар на книгата“

от Искра Ангелова

Има каузи, за които си струва да се бориш, от която и страна на барикадата да си се озовал в бурния ни политически живот. Докато чакахме „неуките“ да слязат от власт, животът ни попревали, но пък винаги е обнадеждаващо да видиш довчерашни врагове, които са свалили оръжията в името на… книгите. (Е, както казваше една приятелка – „Какво като си чел много книги, ако не си ги разбрал?!“), но… да не бъдем лоши! 178 депутати от 48-ото Народно събрание получиха отличие „Рицар на книгата“. Причината за заслугата е приемането на намалено ДДС в подкрепа на книгоиздаването (9%), което на практика е спасило сектора, заявяват от Асоциация „Българска книга“ (АБК). Сега, това може и да е „голяма крачка за човечеството“ (и за книгоиздаването ни), но е миниатюрно малка по отношение на факта, че България е последна по функционална грамотност в Европа, а повечето български деца вече изобщо не умеят да четат, нито да пишат без правописни грешки. Изобщо да сложиш в едно изречение „български депутати“ и „книги“ доскоро си звучеше като лош, нереалистичен виц. Но, слава Богу, напоследък се появиха в парламента и хора с престижни западни дипломи, които действително знаят какво е да четеш за изпити по цяла нощ.

„Радваме, че именно книгата стана мостът, по който партиите в 48-ото Народно събрание намериха общ път за доброто на страната“, коментира Десислава Алексиева, председател на управителния съвет на АБК, цитирана от БТА.

Сред отличените са Красимир Вълчев, Тома Биков, Любен Дилов-син, Делян Добрев и Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС), Кристиан Вигенин, Вяра Емилова, Георги Свиленски, Иван Ченчев, Румен Гечев и Веска Ненчева (БСП), Костадин Костадинов (Възраждане), Петър Чобанов, Мукаддес Налбант и Джейхан Ибрямов (ДПС), Асен Василев и Николай Денков (ПП), Стефан Янев и Румен Йончев (БВ).

„Рицар на книгата” е отличие, което се дава от 2004 г. за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето. Сред носителите на наградата в различните години са Йорданка Фандъкова, Йордан Ефтимов, Амелия Личева, Съюз на народните читалища, Валентина Стоева, Ива Дойчинова, Марин Бодаков, Румен Леонидов, Георги Ангелов, Людмила Габровска, Александър Кръстев и др.

Тази година с отличие се сдоби регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново в категорията „Библиотека/библиотекар“.

Мирослав Боршош – столичен зам. кмет получи приз в категорията „Журналист/медия“ като водещ на предаването „Посока „Култура“ по „Дарик радио“. Две почетни грамоти бяха дадени за „Вижте: новините на детски език“ и Георги Митов – Геми.

Кампанията „Походът на книгите“ стартира на 2 април, който е Международен ден на детската книга.

Може да харесате още