Захари Карабашлиев с нов роман „Рана“

от Нощни птици

„Рана“ е заглавието на новия роман на Захари Карабашлиев, той ще излезе на книжния пазар на 23 октомври, съобщават издателите от „Сиела“.

Сюжетът

Историята в „Рана“ проследява Сава – бежанец от Одринска Тракия след Балканските войни, който е студент по право в София, и Елиза – генералска дъщеря, талантлива пианистка, ученичка в последния клас на Музикалното училище. Любовта им е невинна и кратка, защото новата, голяма световна война ще прати младия идеалист в школа за запасни офицери, а през септември 1916 г. ще го отведе на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче, разказват издателите.

По думите им романът е отзвук от болките на „една окрилена от идеализъм, но разкъсвана от безпощадни конфликти България, в която лични и национални рани са все още незараснали“.

„Сиела“

За автора

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия. Автор е на романа „18% Сиво“, който е преведен в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др. Вторият му роман „Хавра“ излиза през 2017 г., а четири години по-късно авторът издава „Опашката“, която е адаптирана от Явор Гърдев в едноименно представление.

Карабашлиев е носител на Националната литературна награда за български роман на годината (2018 и 2022 г.), роман на годината (фондация „ВИК“), „Христо Г. Данов“, „Хеликон“, „Аскеер“ и др. Негови творби са публикувани в книги, сборници и списания, превеждани са на различни езици, а разказът „Разсейки“ през 2018 г. е включен в американската антология „Най-добрата европейска проза“.

Може да харесате още